Jakým zpusobem se provádí společné pospojování při výměně vodovodních trubek z kovových na plastové?
Georgis Fasulis:
To Zdeněk Novák: Elektrika může být třeba dobrá, ale dovedu si představit např., že při rekonstrukci budete hýbat s vanou sprchovými kouty a tím i se zónami, čímž se můžete dostat do rozporu s ČSN, ale hlavně s vlastní bezpečností. Takhle obecně se strašně špatně radí. Určitě si to nechte na místě posoudit RT nebo jiným elektrikářem - toť má rada.
Petr Moravec:
To Zdeněk Novák:
Zrovna dnes jsem viděl koupelnu po rekonstrukci
el. instalace
Potřeboval "jenom" revizi ke kolaudaci.
No.. koukal jsem jak puk.
Na otázku kdo to spáchal se mi dostalo odpovědi. Vždyť mi to dělal táta a ten si udělal el. v celém domě sám a funguje mu všechno tak to asi umí né?
Zóny nedodrženy, kovová svítidla ve třídě 1 navíc zapojené dvoudrátem a pro jistotu ani nenulované.
Chránič – "co to je?.. joo nějaký elektrikář mi říkal že by tam něco takového mělo být".
A Perla.. "futro mám pospojené" a fakt bylo.
To pravděpodobně pro jistotu aby opřen o futro sahal na nenulované kovové svítidlo.
Takže pane Novák doporučoval bych odbornou prohlídku nejlépe RT. A ten chránič bude nezbytný, je divné že tam není. Máte na instalaci revizi?
Zdeněk Novák:
Revizi na instalaci mám,jak říkám na hlavním přívodu je proudový chranič 100mA,takže je na chraniči cely dům,včetně koupelny,to by asi bylo i v pořadku,ale pouze v případě,že to byl chranič 30mA,ne?
Georgis Fasulis:
Pokud je předepsán chránič kvůli ochrany před NDN (kdekoliv, nejen v koupelnách), je vždy s reziduálním proudem 30mA! Ta vaše revize neměla tedy projít. Dávat však chránič 30mA pro celý dům sice z hlediska ČSN pro koupelny vyhoví, ale je to řešení krajně nevhodné. Při jakékoliv poruše kdekoliv v domě vám vyletí celý dům, nehledě na součet svodových proudů v celém domě. RT, který vám revizi dal už nevěřte a zavolejte si jiného. Je totiž RT a RT jestli mi rozumíte, stejně jako v kterémkoliv jiném druhu činnosti. Co vám brání dát si chránič 30mA jen pro obvody koupelny? Těch 1000 Kč?
Štefan Beláň:
To: NovákCelá diskuse je jaksi podivná. Podivný je elektrikář, který instalaci provedl a podivný je i RT, který napsal kladnou revizi. Typuji, že vše je asi vaše dílo a mlžíte. Dovedu si představit tu hrůzu ve skutečnosti. Ještě že máte centrální chránič . Otázka je, zda správně zapojený a funkční! Pokud se pletu, přijměte mou omluvu. Instalace stará 3 roky od odborníka by měla vypadat jinak. Poopravím kolegu Fasulise, že ne vždy musí být pro ochranu před NDN chránič 30 mA. Podmínka platí jen pro NDN živých částí , která je vyžadována u koupelen, jako podmínka pro napájecí obvody.K vašemu dotazu. Pokud vyměníte kovové potrubí za plastové, nic to z hlediska elektroinstalace neznamená za podmínky, že je instalace podle platných ČSN. Nemusíte dělat žádná opatření.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana