Započítává se charakteristika jistícího prvku při výpočtu?

<< < (2/10) > >>

Robert Jedek:
Citace: Jiří Schwarz  08.01.2013, 08:44

Protože jsem "papežštější než papež"!

Jestliže je pro síť TN předepsán bezpečnostní součinitel 1,5 pro ochranu automatickým odpojením od zdroje s využitím nadproudového ochranného prvku, je blbost, aby toto neplatilo u sítě TT, kde se dají očekávat větší změny impedance vypínací smyčky. Považuji to za chybu v normě, myslím si, že bod 411.5.2 by měl pro případ použití pouze nadproudového ochranného přístroje odkazovat poznámku N k bodu 411.4.3 (ČSN 33 2000-4-41, ed.2)
A pokud použiji jako ochranu před NDN proudový chránič, může to být úplně jinak, pak je rozdíl jestli se budeme bavit o impedanci L - N a vypnutí z důvodu zkratu a ochraně před oteplením kabelu (nemusím splnit vypínací čas 0,4 vteřiny) nebo o impedanci L - PE, která pak může být výrazně vyšší a neposuzuje se podle hodnoty jističe, ale podle parametrů chrániče. 

Asi jste myslel:  poznámku N k bodu 411.4.4 (ČSN 33 2000-4-41, ed.2)

Myslím si že je součinitel vypuštěn kvůli tomu, že se poruchový proud uzavírá zemí a né vedením.
A jak jsem už psal, při použití řešení bez PCH je těžké zaručit trvale nízkou hodnotu impedance a osobně bych PCH použil.
Možná pro jištení do 6A by se o tom dalo uvažovat.

Jan Polínek:
Citace: Jiří Schwarz  08.01.2013, 06:43

NE.

Proč právě TT?
Proč právě 4,6 Ohmu?
A co nějaký "bezpečnostní součinitel"?

TT jsem si vybral  pouze jako příklad.  
Zs=Uo:Ia=230:5x10=4,6ohmu.
Vycházel jsem s ČSN 33 2000-4-41ed.2  Bod 411.5.4
O nějakém součiniteli se tam nepíše.

Jan Polínek:
Citace: Jiří Schwarz  08.01.2013, 08:44

Protože jsem "papežštější než papež"!

Jestliže je pro síť TN předepsán bezpečnostní součinitel 1,5 pro ochranu automatickým odpojením od zdroje s využitím nadproudového ochranného prvku, je blbost, aby toto neplatilo u sítě TT, kde se dají očekávat větší změny impedance vypínací smyčky. Považuji to za chybu v normě, myslím si, že bod 411.5.2 by měl pro případ použití pouze nadproudového ochranného přístroje odkazovat poznámku N k bodu 411.4.3 (ČSN 33 2000-4-41, ed.2)
A pokud použiji jako ochranu před NDN proudový chránič, může to být úplně jinak, pak je rozdíl jestli se budeme bavit o impedanci L - N a vypnutí z důvodu zkratu a ochraně před oteplením kabelu (nemusím splnit vypínací čas 0,4 vteřiny) nebo o impedanci L - PE, která pak může být výrazně vyšší a neposuzuje se podle hodnoty jističe, ale podle parametrů chrániče. 

V tomto s Vámi plně souhlasím,ale norma je závazná (norm),tudíž musíme vycházet s ní. Co je psáno je dáno i když to není kolikrát, úplně košér.

Jan Polínek:
Citace: Kamil Novák  08.01.2013, 00:45

Při výpočtu čeho?  :-\

Třeba impedanční smyčky :)

Jiří Schwarz:
Citace: Robert Jedek  08.01.2013, 09:06

Asi jste myslel:  poznámku N k bodu 411.4.4 (ČSN 33 2000-4-41, ed.2)

Myslím si že je součinitel vypuštěn kvůli tomu, že se poruchový proud uzavírá zemí a né vedením.
A jak jsem už psal, při použití řešení bez PCH je těžké zaručit trvale nízkou hodnotu impedance a osobně bych PCH použil.
Možná pro jištení do 6A by se o tom dalo uvažovat.

Dík za opravu, kouknul jsem o řádek jinam...

Existují technologické prostory, kde je nějaké zařízení "pořádně pospojované a uzemněné" a tam se dá uvažovat o síti TT bez proudového chrániče i při dost vysokých hodnotách jištění...
Síť TN tam přináší zajímavý problém - vodičem PE v napájecím kabelu tečou různé vyrovnávací a bludné proudy.
Ale to jsou prostory, kde ze běžně předvídatelnýc h okolností se zařízením nemanipulují osoby bez elektrokvalifi kace.
Citace: Jan Polínek  08.01.2013, 09:18

...
Vycházel jsem s ČSN 33 2000-4-41ed.2  Bod 411.5.4
O nějakém součiniteli se tam nepíše.

A ten bod nás směruje na bod 411.3.2.2, kde je v tabulce 41.1 cosi o tom, že se za jistých okolností může pro odpojení v síti TT uplatnit čas jako pro síť TN, ale pro TN platí "součinitel",  ale je "jen" v poznámce N, takže v "původním" vydání normy to není, je to národní požadavek...
Asi toho už necháme...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana