Jaký ideální kabel k akumulačním kamnům?

<< < (7/7)

Milan Hudec:
Pokud budu brát poddajný přívod coby součást pevné instalace, pak každá jeho část musí být určena do dané přepěťové kategorie, na druhou stranu je mě známo, že se na to kašle

kamil popule:
Díky za vyčerpávající odpovědi. Zazněli tu otázky ohledně toho, že jsem nespecifikoval kde a jaký typ kamen bude instalovaný - jedná se o činzovní byt, akumulační kamna tam nyní jsou (tedy tarifikace jištění a nízký tarif jsou),  ale jedny jsou typu samodomo a druhé jsou staré. Paní chce nový rozvod elektriky a nová kamna - dvoje - chtěla původně slabší (3kw),  ale podle objemu místností (50 a 45m3) by měla být instalována kamna minimálně 4kw tedy například typ AEG WSP 4010. Vzhldem  k tomu, že doposud neměla problémy s teplem a navíc se nedávno instalovala nová plastová okna, neměl by být s výkonem kamen problém. Navíc kamna váží 220kg a tak trochu nevím, jak s nosností stropu - doposud byla kamna někde jinde než pod oknem. Chápu, že podle tabulek by měl stačit průřez 5x1,5mm2, ale ta 2,5 by byla určitě lepší - hlavně když se jedná o nový rozvod.

Uvažoval jsem o samostaném proudovém chrániči a následně rozdělelní přes dva samostatné jističe 16A a dále samostatné kabely až k vypínači u kamen - dále nehořlavý pohyblivý přívod. Co se týká toho termostatu - tam uvažuji kabel buď cyky3x1,5 nebo nějaký dvoužilový - jedná se jen o klasický programovateln ý termostat. Jen se zeptám jestli nemáte někdo zkušenosti - když se jedná o instalaci na parkety - doporučovali byste nějakou podložku, nebo je možné je položit přímo? Výrobce uvádí, že by povrch měl odolávat  80°C.

Kamil Novák:
Citace: kamil popule  08.01.2013, 20:40

.. doporučovali byste nějakou podložku, nebo je možné je položit přímo? Výrobce uvádí, že by povrch měl odolávat  80°C.

Podmínky montáže, umístění a případných ochranných opatření by měly být uvedeny v dokumentaci ke kamnům.

Jestliže by tam nic takového nebylo, tak stálke platí ČSN 06 1008/1997, podle které je bezpečná vzdálenost od hořlavých hmot ve směru hlavního sálání min. 500 mm, v ostatních směrech min. 100 mm.  (norm)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana