Z jakého období může pocházet takto provedená elektroinstalace?

<< < (3/5) > >>

Vojtěch Běhunčík:
V příloze je historická exkurze - elektrizace Deštného v Orlických horách.
P.S.
Převzato z místního časopisu Deštník.

Jakub Hlásek:
 (poklona)  za odpovědi. Je asi fakt, že přesnější stáří se určit nedá. Nicméně ty druhy kabelů jsou pěkné vodítko. Uvědomil jsem si, že tento vodič NG se vyskytoval jen v jedné budově, která opravdu v polovině dvacátých let prošla rekonstrukcí. V jiných jsem narazil spíše na vodiče O. Dále jsem trošičku pohledal ve svých zdrojích (při průzkumu se nalezlo veliké množství dobové výkresové dokumentace) a našel jsem tabulku, kde bylo rozepsáno napětí a rezervované proudy pro každou budovu. Z dnešního pohledu to jsou směšné příkony, tehdy to muselo být vážně jen na svícení. Napětí bylo tehdy 120V a tabulka je datována k roku 1914. Areál byl tedy již v této době elektrifikován, protože u vodní turbíny byl jeden generátor a druhý přímo u jednoho z parních strojů. Pro moji práci mi toto tvrzení tedy stačí...

To Kamil Novák: Máte naprostou pravdu! Jedna brožurka vyšla, ale bohužel až v polovině šedesátých let a co se týče tohoto tématu, není tam o ničem zmínka (plivání na poměry za první republiky a dříve tam samozřejmě je). Transmise nám původně poháněly parní stroje, ty však v roce 1925 byly nahrazeny parní turbínou a generátorem. Pohon transmisí byl tedy od té doby řešen elektromotory. Toto všechno mám dohledané a popsané.  ;)
Práci si můžete stáhnout zde: http://tmp.najd.cz/Technicke_zazemi_shed_v2.5.pdf   
Není to žádná nucená práce do školy, vytvořil jsem to dobrovolně a jen kvůli tomu, že mne strašně zaujala tato "technická" část továrny. Strávil jsem hodiny nad tehdejší dokumentací a další hodiny průzkumy přímo na místě. Tehdy mne k tomu nakopl nález dobových fotografií, kde byla zachycena parní turbína +generátor, nádherně vybavená elektrorozvodn a a jeden starší parní stroj.

PS: Tamní elektrorozvodn a se "dodnes" z části dochovala v původní podobě, jak byla v roce 1925 vybavena. Podařilo se mi z ní zachránit některé staré přístroje (rychloreguláto r, zapisovač, měřáky, reostat na mramorové desce,..). Ty jsem zrestauroval a vystavil doma.  ;) Jestli je tu nějaký nadšenec, který by se na to rád podíval, mohu zde vyvěsit fotky. Mě osobně se to strašně líbí, přestože sám pracuji v IT a toto jde mimo mně. 

Na závěr si ještě dovolím zaslat odkaz na takové srovnávací fotografie, které jsem vytvořil. http://fabriky.cz/externi/2012_beroun_tiba_hlasek/index.htm Omlouvám se, že tady s tím tahle zahlcuji forum, ale třeba to někoho zaujme. Přecejen jde o elektrorozvodn u   ::)

Lukáš Rotrekl:
Za mě: Klidně přidejte.... Mě osobně by zajímala i původní dokumentace... .

Petr Doležal:
z pdf:
" Ohýbání trubek se provádělo specielními kleštěmi. "

František Janeček:
Citace: Petr Doležal  05.01.2013, 14:35

z pdf:
" Ohýbání trubek se provádělo specielními kleštěmi. "

Říkalo se jim krepovačky a používaly se na povlakové trubky ještě po 60.roce dvacátého století.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana