Proč se u všech svítidel v paneláku ovládaných IR čidly objevuje napětí na N ?
Ján Prečuch:
Dostal jsem se k opravě paneláku (7 pater) kde se místo schodišťového relé rozhodli mít čidla.
Osadili je žárovkami 40W a vše bylo OK. Pak se ale několika obyvatelům zdálo, že mají málo světla a nechali si osadit svítidla 100W žárovkami.
Na 2 nejvyšších patrech a 1.a druhém se z čidel stal "vánoční stromeček - čidlo po dokončení nastaveného času zhaslo a hned samo od sebe (byl jsem ve stínu) zapnulo a to donekonečna.
Napadlo mne, že vzhledem k vzdálenosti žárovky od čidla asi 12cm, já je neosazoval, je žhavá 100W žárovka natolik teplá že jej IR čidlo bere jako impuls k sepnutí a zacyklí se ...,
řešení se nabízelo v podobě LED zdrojů typu "kukuřice", ano cyklování skončilo, ale po vypnutí čidla se LEDka nezhasla úplně, ale mírně svítila.
Počkal jsem nehnutě na konec cyklu a naměřil na svorkách"vypnutého svítidla" 183V.
Dokonce u "vypnutého svítidla" s žárovkou 60W na jiném patře (které se neprojevovalo cyklováním) jsme naměřil 225V a žárovka nesvítila.
Nevím kde se zatoulala nula a kde fáze.
Michal Slabý:
Mezi čím a kde jste měřil napětí?
Miroš Jan:
Jenom doplním kolegu Michala.
Čím jste to napětí vlastně měřil?
Ján Prečuch:
Citace: Miroš Jan 29.12.2012, 00:07
Jenom doplním kolegu Michala.
Čím jste to napětí vlastně měřil?
Digitální multimetr, koupený v emasu na Průběžné (Praha 10) ... a měřil jsem napětí mezi L a N na svorkách objímky, také jsem na některých svítidlech měřil PE-N a nakonec i v krabičkách kde se jednotlivé vodiče spojovaly. :)
Ján Prečuch:
Citace: Michal Slabý 28.12.2012, 23:56
Mezi čím a kde jste měřil napětí?
S Vámi pane Slabý , dle fota jsem se myslím setkal, při přihlašování elektroměrů (navyšování hodnot jističů v Nuslích, Čiklova ulice)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana