Jak přepínat fáze zásuvek pro spotřebiče?

<< < (9/16) > >>

Ján Garaj:
Citace: Zdenek Rajmont  30.12.2012, 09:58

Není všechno zlato co se třpytí ...

Konečne pane, že ste to napísali takto pekne polopatisticky . Ja by som sa bol zle a nesprávne rozčuloval a bol by som mohol dostať nejaké mínusy. Je to od vás krajšie. Dotácie dostávali hlavne veľkí a zaujímaví  investori FVE, ktorí mohli spätne tzv aj sponzorovať nejakú reklamu. Ale to je zasa už o inom a nateraz to sem nepatrí.

raj:
Jako vždy máte na výběr:

a) Platit v ceně elektřiny nesmyslnou podporu obnovitelných zdrojů,
nebo
b) platit v ceně elektřiny nesmyslnou podporu obnovitelných zdrojů a něco z toho dostat nazpátek.

Zvolil jsem "b".

Vladimír Štemberg:
Čtyřkvadrantní elektroměr funguje tak, že pokud do jedné fáze nějaký výkon dodáváte a z jiné fáze stejný výkon ve stejnou dobu odebíráte, naměří nulu. Nezáleží tedy na tom, jak máte spotřebiče rozdělené na jednotlivých fázích, musíte mít pouze zajištěno, aby proud (odebíraný ani dodávaný) v žádné fázi nepřekročil 25 A (hodnota hlavního jističe). Jakékoliv přepínání fází tedy nemá smysl.
Pokud mi nevěříte, proveďte následující jednoduchý pokus: V době, kdy svítí sluníčko, vypněte všechny spotřebiče na fázi, kde máte připojenou elektrárnu. Na ostatních fázích některé spotřebiče zapněte, aby tam byla nějaká spotřeba, ale menší, než je okamžitý výkon elektrárny. Potom zaznamenejte stav elektroměru výroby (v rozvaděči elektrárny) a u čtyřkvadrantní ho elektroměru spotřebu (registr 1.8.0) i dodávku (registr 2.8.0). Po určité době, např. po hodině, zaznamenejte opět všechny tři stavy. Spočítejte (odečtením koncového a počátečního stavu) výrobu, spotřebu i dodávku. Uvidíte, že bude výroba větší než dodávka a spotřeba bude nulová.
V případě, že by připojené spotřebiče měly větší příkon, než je okamžitý výkon elektrárny, bude nulová dodávka a spotřeba bude větší než výroba. Musíte ovšem zajistit, aby připojené spotřebiče měly po celou dobu měření příkon buď menší, nebo větší, než je okamžitý výkon elektrárny.

Ján Garaj:
Citace: Vladimír Štemberg  04.01.2013, 00:37

h f musíte mít pouze zajištěno, aby proud (odebíraný ani dodávaný) v žádné fázi nepřekročil
Pokud mi nevěříte, proveďte následující jednoduchý pokus: V době, kdy svítí sluníčko, vypněte všechny spotřebiče na fázi, kde máte připojenou elektrárnu. Na ostatních fázích některé spotřebiče zapněte, aby tam byla nějaká spotřeba, ale menší, než je okamžitý výkon elektrárny. Potom zaznamenejte. Spočítejte (odečtením koncového a počátečního stavu) výrobu, spotřebu i dodávku. Uvidíte, že bude výroba větší než dodávka a spotřeba bude nulová.
V případě, že by připojené spotřebiče měly větší příkon, než je okamžitý výkon elektrárny, bude nulová dodávka a spotřeba bude větší než výroba. Musíte ovšem zajistit, aby připojené spotřebiče měly po celou dobu měření příkon buď menší, nebo větší, než je okamžitý výkon elektrárny.

Toto ste tak krásne polopatisticky napísali, že mi blbci tomu určite nerozumieme a mám obavy, že ani Vy neviete "co chtěl básnik říci". To čo som ja napísal ,ako laik samouk je jasné aspoň mne a viem to kedykoľvek obhájiť. Ale Vaša automatika by bola určite drahá skoro ako FVE

David Hruda:
Citace: Ján Garaj  05.01.2013, 20:44

Toto ste tak krásne polopatisticky napísali, že mi blbci tomu určite nerozumieme a mám obavy, že ani Vy neviete "co chtěl básnik říci". To čo som ja napísal ,ako laik samouk je jasné aspoň mne a viem to kedykoľvek obhájiť. Ale Vaša automatika by bola určite drahá skoro ako FVE

Jaká automatika?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana