Jak přepínat fáze zásuvek pro spotřebiče?
Ján Garaj:
Citace: Jiří Schwarz 29.12.2012, 22:09
O síti jsem se zmínil já.
Špatně jsem pochopil původní příspěvek, myslel jsem, že tazatel chce jisté zásuvky (spotřebiče) odpojit od sítě energetiky a připojovat "pouze" na výstup FVE
Tento hybrid mám já. Ale je to čiste manuálna obsluha. Kde zapojujem spotrebič podľa vlastného uváženia buď do zásuvky energetickej alebo do zásuvky z meniča FVE. Nikdy sa v zásuvke nemôžu vyskytnúť obe siete. Zásuvky sú napojené každá na svoj zdroj.
Roman Šafránek:
Citace: Michal Novák42 28.12.2012, 11:24
Na střeše rodinného domu s 3f rozvodem (3x25 A) máme nově instalovánu FVE s maximálním výkonem 4 kW s 1f střídačem v režimu zeleného bonusu. Snažíme se o maximální využití výkonu elektrárny, s tím, že hlavním spotřebičem je el. bojler, u kterého jsme schopni zajistit automatické zapnutí podle výkonu FVE nebo v určeném čase.
Vzhledem k tomu, že bojler má omezenou kapacitu a příkon 2 kW, tak bychom rádi připojili na stejnou fázi i další spotřebiče, typicky takové, které vyžadují obsluhu (pračka, myčka, trouba...). Zároveň bychom však rádi zachovali možnost mít je na různých fázích, aby bylo možné příkon rozdělit, jak je to nyní.
Moje představa byla taková, že se do instalace přidá přepínač, který zajistí připojení vhodné fáze do vybrané zásuvky. Spotřebič tedy bude běžně připojen na fázi 1, ale bude možné ho ručním přepnutím připojit na fázi 2. Počítám s tím, že by při přenutí došlo ke krátkému výpadku.
Samozřejmě vím, že existují "inteligentní" regulátory, které měří výkony/příkony a podle toho spínají zásuvky, ale pro náš případ mi přijdou nevhodné.
Dejte si na "potřebná" místa třeba barevně odlišenou zásuvku, která bude na fázi s FVE. Když bude slunečno tak pračku (myčku, jiného kuchyňského žrouta) zapojíte do odpovídající zásuvky. Večer nebo v zimě... ho budete zapojovat do "obyčejné" zásuvky.
Trošku si ale myslím, že můžete spotřebiče nechat na fázi s FVE připojené v podstatě celé léto (boiler bude nahřátý přes den, ostatní spotřebiče bez boileru by vám ta 1f asi utáhla). V zimě budete naopak rád, pokud FVE dodá dostatek energie pro nahřátí boileru (i když asi většinou ani nedosáhne těch potřebných 2kW...).
Tibor Hanko:
Neviem či ručnou reguláciou dosiahnete požadovaný efekt. Ale myslím si, že určite nie. Aj keby ste celý deň sedeli pri FVE a prepínali to, tak to neprepnete vždy načas podľa aktuálneho výkonu FVE. Ja viem, veď ak už ten výkon nebude dostatočný, tak sa v podstate nič nedeje keď zostane spotrebič prepnutý na fázu FVE, ale to máte naozaj jednoduchšie vytipované spotrebiče na tú fázu zapojiť priamo a neriešiť prepínanie (nehľadiac na váš čas pri tom strávený, ktorý ste mohli radšej venovať rodine alebo sebe)
Základ je sem napísať ceny, ktoré máte zmluvne dojednané z energetikou - teda nákup a predaj vrátane zeleného bonusu. A či ten rozdiel vôbec stojí za to (za vynaloženú námahu a investície okolo toho).
Súhlasím s názorom Zdenka Rajmonta.
Mne to pripadá tak, že chcete šetriť nech to stojí čokoľvek... :)
Niekedy, paradoxne, ušetríte viac keď nebudete robiť nič.
Miloslav Dunda:
A není lepší za draho prodat a za levno koupi?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Miloslav Dunda 30.12.2012, 01:09
A není lepší za draho prodat a za levno koupi?
Ach jo, spousta lidí umí psát, ale málokdo už číst...
Přímý výkup
V případě, že se rozhodnete pro Přímý prodej, veškerou vyrobenou elektřinu prodáváte distributorovi, který je povinen ji od vás odebrat, a to za cenu, platnou v době připojení FVE do sítě (v roce 2012 je cena stanovena na 6,16 Kč/kW), ke které se připočítává tzv. „inflační doložka“, která je stanovena na 2 – 4 % ročně.
Zelený bonus
Zelený bonus je příplatek k tržní ceně elektřiny. Prodá-li výrobce elektřinu za smluvenou tržní cenu distributorovi el. energie (PRE, EON, ČEZ) nebo vyrobenou elektřinu sám spotřebuje, má právo navíc inkasovat od provozovatele přenosové nebo regionální distribuční soustavy na základě předloženého výkazu zelené bonusy. Výše zeleného bonusu je pro každý druh OZE každoročně upravována a zveřejněna v cenovém rozhodnutí ERÚ. V současné době je platné cenové rozhodnutí č. 7/2011.
Zelený bonus ve výši 5,08 Kč/kW dostanete na veškerou Vámi vyrobenou elektrickou energii. Tuto můžete buď sami celou spotřebovat, nebo nespotřebované přebytky volně prodat distributorovi el. energie (PRE, EON, ČEZ), kdy nad rámec Zeleného bonusu obdržíte smluvenou tržní cenu cca 0,65 Kč/kW. Tato částka je přičtena k zelenému bonusu. Není zde přitom stanovena hranice, kolik energie musíte sami spotřebovat a kolik ji můžete prodat distributorovi .
Kolik obdržíte, pokud el. energii sami spotřebujete?
Při vlastní spotřebě el. energie z Vaší střešní FVE tedy získáte 5,08 Kč/kW Zelený bonus + ušetříte cca 4,40 Kč/kW za nákup el. energie od lokálního distributora, takže v konečném výsledku při vlastní spotřebě el. energie získáváte cca 9,48 Kč/kW.
Kolik obdržíte, když nespotřebovaný přebytek el. energie dodáte do sítě?
Pokud nespotřebujete el. energii, kterou vyrobí Vaše FVE, tak obdržíte za a) Zelený bonus 5,08 Kč/kW za to, ze jste el. energii vyrobili a za b) nespotřebovaný přebytek, který dodáte do el. sítě, prodáde za smluvenou tržní cenu cca 0,65 Kč/kW, takže v konečném výsledku za nespotřebovaný přebytek, který dodáte do sítě získáváte cca 5,73 Kč/kW.
Nejefektivnějš í tedy je, když si co nejvíce Vámi vyrobené el. energie sami spotřebujete a získáte tak cca 9,48 Kč/kW, oproti tomu, když nespotřebovaný přebytek Vami vyrobené el. energie dodáte do sítě, kdy získáváte pouze cca 5,73 Kč/kW!
Tady jen v předposledním odstavci chybí věta o tom, že při vlastní spotřebě v režimu "Zeleného bonusu" nezaplatí spotřebovanou energii dle své sazby tedy cca 2,5-5Kč/kWh, čímž je výnos kolem 9,50Kč/kWh závislý právě na sazbě odběru. Je to první popis co mě našel google, Možná bude ještě někde nějaký jasnější...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana