Co vše může způsobovat vybavování chrániče?

(1/4) > >>

Petr Doležal:
Aby kolega Hudec nebyl osamocen, přidám podobné téma a abych nebyl ve sporu s kolegou Illkem nebudu hovořit o síti, ale o instalaci.
V paneláku jsem z určitých důvodů ponechal světelnou instalaci v TN-C a vše ostatní je v TN-S přes jeden chránič. Cca 2x do měsíce mi chránič vypadne a vždy současně s vypnutím světel. Tolik na úvod.
V minulosti jsem nahradil žárovky zářivkami DZS s klasickým předřadníkem a jejich vypnutí "rozhodilo" nastavení záznamníkového telefonu. Po paralelním připojení žárovky 25W rušení zmizelo. Časem jsem telefon zrušil a žárovka též odešla do věčných lovišť.
Je následující úvaha správná? Tlumivky po vypnutí svítidel vygenerují napěťovou špičku, která se souběhem vedení a po N dostane na filtrační kondenzátory u spínaných zdrojů připojené na PE a chrániči se to nelíbí?

Radim Strycharski:
Vypne se zářivka s tlumivkou v TN-C, se kterým je uloženo v souběhu vedení TN-S a tam dojde v čemsi k nabíjení kondenzátoru mezi L/N a PE?

Petr Doležal:
Jo, jo, tak nějak. Těmi zdroji jsem myslel TV, PC, DVD a pod.,  které jsou v TN-S. Tlumivky zářivek v TN-C tam při vypnutí cosi pošlou (přepětíčko, nějaká vyšší frekvence),  kterou kondenzátory ochotně propustí. Alespoň tak si to vysvětluji.
Zkusím dát zpět tu paralelní žárovku a pak uvidím. Hloupé je, že se to neprojevuje pravidelně, asi jak se strefíme při vypnutí do sinusovky

Jiří Schwarz:
Získal jsem zajímavou zkušenost.
Proudové chrániče by se měly zkoušet v jisté periodě.
Už se mi X-krát stalo, že jsem při revizi měřil chránič a vypadl výrazně rychleji nebo při menším proudu než je "běžný průměr u takového typu"(např. 17mA / 9ms)
Zajímavé je, že jsou to ale chrániče, u kterých je více než pravděpodobné, že dlouho zkoušené nebyly.
Při dalších měřeních se měřené parametry dostanou do "běžných mantinelů"
Vesměs je to na okruzích, kde převládají spínané zdroje, tedy poněkud "nesinusový" průběh proudu.
Nevím co se v chrániči děje, že se dostane do takového stavu.
Pokud se nejprve "vyhodí tlačítkem",  je měření "v běžném průměru".

Rozmahel Vladimír:
To je přece známá vlastnost chrániče, který dlouho nevypadl. Dochází ke zmagnetování činných čátí mechanizmů a jejich "lepení" . Z toho důvodu je předepsáno pravidelné zkoušení. Mám nemilé zkušenosti z revizí, kdy se chránič vybaví přístrojem a pak stále padá. Odhalí se tím takto skrytá závada. Většinou spojení N-PE.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana