Jak spočítat proud LED diody pomocí rezistoru?
Veselý Jan:
Už se nad tímto problémem zaobírám druhý den a pořád mi to nevyhází.
Máme takovou jednoduchou stavebnici boffin.
Tam je led dioda a já jsem si chtěl vypočítat jaký proud led diodou prochází.
Mám led diodu, zdroj 2,56V a tyto rezistory: 100, 1000, 5100, 10000, 100000 ohmů.
Kontroloval jsem jestli mají opravdu tolik, kolik by měli mít a mají.
Když jsem zapojil 1000 ohmů a rezistor naměřil jsem:
Zdroj: 2,56V
Rezistor: 0,69V
Led dioda: 1,86V
0,01V někde vypadlo
Po zapojení 100 ohmů jsem naměřil:
Zdroj: 2,56V
Rezistor: 0,44V
Led dioda: 2,11V
0,01V zase někdě vypadlo, nejspíš to bude na led diodě.
Mělo by to jít vypočítat z jednoho pokusu, ale druhý jsem udělal, abych ověřil výsledek, který mi stále nevyhází.
Moje výpočty sem radějí psát nebudu, protože nakonci už jsem začal dělat totální blbosti.
Jiří Schwarz:
Kirchhofův zákon nám říká cosi o napětí v obvodu. Pokud sešteme všechna napětí v uzavřeném okruhu, výsledek je NULA (pozor na polaritu, jak započítáme napětí na zdrojích a jak na "spotřebičích"), pokud je jeden zdroj, je to jednodušší - součet napětí na všech pasivních prvcích se rovná napětí zdroje.
A pak tu máme Ohmův zákon.
Proud je poměr napětí a odporu.
Vezmu napětí zdroje. Odečtu napětí na diodě (pro červenou mohu počítata cca 1,7V)
Rozdíl napětí vydělím odporem a vyjde mi proud, který tam poteče.
Nebo obráceně, rozdíl napětí vydělím požadovaným proudem a vyjde mi odpor.
Samozřejmě musí dosadit napětí ve Voltech, proud v Ampérech a odpor v Ohmech (nebo proud v mA a odpor v kiloOhmech)
Rozdíl napětí v setinách V neřešte, to je dáno i chybou měření, tak přesné měřidlo určitě nemáte.
Veselý Jan:
Tak rezistorem a led diodou teče stejný proud.
Když vezmu moje měření, tak rezistor má 1000 ohmů, napětí je 0,69V.
Rozdíl je 1,87V. 1,87/1000=0,00187A
Pokud mám rezistor 100 ohmů a rozdíl je 2,12V, tak proud je 0,00212A.
Je správně, že v obouch případech prochází jiný proud, když je tam stejná led dioda?
Fuk Tomáš:
Citace: Veselý Jan 15.12.2012, 11:16
0,01V někde vypadlo
Jinými slovy - když se kouknete do technických parametrů toho volt/multimetru, kterým jste to změřil, tak zjistíte, že "zdroj: 2,56 V" ve skutečnosti znamená něco jako 2,56 ± 0,03 V. To, že se vám zatoulalo jen 0,01 V, je náhoda.
Rozmahel Vladimír:
váš obvod je sériový. Stejný teče odporem i diodou. I = U/R. Úbytek napětí na odporu lomeno hodnotou odporu je ten proud. Chyba měření bude v tom že skutečná hodnota odporu není přesně jmenovitá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana