Do jakeho vykonu bude fungovat přepínání napájení ze sítě a měniče pomoci rele ?
Krejci Jan 100:
(poklona) za odpovedi. Nejsem elektrikar, ale nekolik elektronickych stavebic jsem podle planku uz sestavil. Dokonce nektere nakonec i fungovaly. Myslim, ze tohle bych podle schematu dal take dohromady. Libi se mi myslenka prepinat pomoci dvou rele, ktere se vzajemne blokuji. Muzete mi nekdo nakreslit, jak by se to dalo zapojit?? Dobijeni by podle meho laickeho nazoru slo vyresit separatne, tj. primo ze site nabijeckou, ktera po dobiti prepne na udrzovaci proud. Diky. Honza
IM:
Citace: Jiří Schwarz 04.12.2012, 18:47
Znám vyjímku.
Zabezpečovací zařízení na železnici. Ale to by bylo na delší vysvětlování jak to je a proč...
Není VTZ.
Jiří Schwarz:
Citace: Petr Doležal 04.12.2012, 14:50
... Už proto, že chcete po 5A relé vésti min 17A (200W/12V).
Také kontakt vedoucí DC proud se může při vypínání mikrosekundově předbíhat před odepnutím zátěže a nemusí to snést a opálí se.
Velmi správně.
A pak je tu ještě jeden problém, který se často u amatérských konstrukcí přehlíží, neřeší...
Když si někdo dovolí spínat jedním relé jak rozvod AC 230V, tak rozvod malého napětí, měly by být dodrženy jisté vzdálenosti, což spousta relé nesplňuje. Jenže pak by se mělo na rozvod malého napětí pohlížet jako na soustavu FELV a pro bezpečnost takového rozvodu budou poněkud jiné podmínky, když to poběží ze sítě TN a jiné když to poběží z měniče.
Krejci Jan 100:
Pokusil jsem se stvorit dalsi schema. Omlouvam se, ze neni presne podle zvyklosti, ale pro nazornost orientaci v problemu je myslim vyhovujici. Dle meho nazoru nikdy nedojde k propojeni site a menice, 4 kontakty rele tri by zatez baterka-menic meli take unest.... H
Jiří Schwarz:
Zase špatně.
Jedním relé spínat L a druhým spínat N v sobě nese jisté rizikové stavy, kdy nemusejí relé být úplně stejná, může "mírně lepit kotva", později rozepnout kontakt,... a pustíte si do spotřebiče cosi nedefinovateln ého, možná i součet obou napětí (sítě i měniče)
Lepší řešení je spínat jedním relé oba vodiče sítě, druhým relé oba vodiče výstupu měniče, rozpínacími kontakty blokovat současné natažení relé a ještě obě relé pro jistotu zpozdit na přítah.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana