SRVO: Je zákaz prodeje obyčejných žárovek v EU opodstatněný?
Milan Hudec:
Spikleneckou teorií může být závist většinou starých europoslanců k sexuální výkonosti mladší generace, i řekl jeden, vezmeme příjemné světlo všem
Jan Franěk:
Vím, že to píšeš s nadsázkou. Ale ani tak bych v tom nehledal žádné zvláštnosti, ani spiklenecké teorie. Ať se toho někdo náhodou nechytí. :D Jako ve většině případů, zde půjde hlavně o peníze.
Už jsem to zde kdysi psal. I když doma používám "úsporky", tak je mnoho míst, kde mají žárovky stále své opodstatnění. To nejhorší co mi Brusel vzal není žárovka, ale svobodná volba. Moje volba jaké světlo budu mít a čím v něm budu svítit. Jediné čeho tím zákazem dosáhnou, je velké zdražení "tepelných koulí". Udělali z nich "speciální" světelný zdroj.
Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Schwarz 29.11.2012, 10:09
Praktický příklad - mám doma úsporku, podle údajů výrobce má nahradit žárovku 75W, má mít odběr 11W. Dejme tomu, že ušetří 64Wh za hodinu svícení, asi za 15 - 16 hodin svícení ušetří 1kWh, v letáčku v krabičce je malým písmem cosi o 10 tisících hodinách. Pokud je opravdu vydrží, ušetří mi kolem 600kWh, to je téměř desetinásobek ceny této žárovky.
Otázkou je jestli vydrží, její "předchůdkyně" vydržela poněkud méně, odešla krátce po skončení záruky...
Skutečnost bude ovšem taková, že
1) svou svítivostí nahradí 40W žárovku, čímž se úspora smrskne na 300 kWh
2) u vědomí toho, že žere málo, ji nebudete zhasínat tak důsledně, jako žárovku - čímž se úspora smrskne na 250 kWh
3) většina svícení se odehraje v topné sezóně, takže ušetřené zimní kWh budete dohánět jiným palivem - čímž se úspora smrskne na ekvivalent 180 kWh
4) pokud nebudete mít mimořádnou kliku, bude skutečná životnost (zejména díky množství startů) poloviční, čímž se úspora smrskne na ekvivalent 90 kWh
Potud běžný uživatel, odebírající elektřinu v tarifu D02d. Pořád ještě je to v plusu, i když už jen nepatrně.
Jestliže však má D45d nebo jiný "topný" dvoutarif, učiní lépe, pokud dotyčný obnos investuje do pořízení zásoby obyčejných žárovek, dokud ještě jsou, a přebytek dá do banky na spořicí účet.
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 29.11.2012, 21:28
......... učiní lépe, pokud dotyčný obnos investuje do pořízení zásoby obyčejných žárovek, dokud ještě jsou.......... .
Tak přesně takhle jsem to vyřešil doma. ;D
Milan Hudec:
Velká škoda, že se výpočty p. Fuka a Schwarze nedostanou k běžným spotřebitelům, kteří jsou odkázáni na bláboly takyodborníků
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana