Jak otestovat, co způsobuje vybavení proudového chrániče?
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 22.11.2012, 16:06
Pouze bych připoměl, že u plynového kotle půjde unikající proud také "po plynu".
Proto jsou proudy ochrannými vodiči někdy poněkud matoucí, protože tam kromě unikajících proudů mohou téci o nějaké bludné nebo vyrovnávací proudy,...
Když cvaknu do kleští L a N vodič, vidím rozdíl a to je právě to, co mi "hlídá" proudový chránič.
Tomáš.Ondra:
zajímavé je to, že jste dokázal ten "přidaný" chránič vybavit bez spadnutí toho centrálního... Na základě tohoto zjištění bych hledal příčinu jinde. Ale samozřejmě by to chtělo podložit měřením - viz. p. Schwarz. Ješte se nabízí možnost, že v době, kdy jste ho testoval tou krabičkou s odporem nebyl v provozu jiný spotřebič, který způsobuje další podstatný reziduální proud.
Petr Petr:
Jednou jsem měřil jednotku zapalovače a detekce plamene - obojí pracuje proti PE (není galvanicky odděleno), zapalovačem teče několik mA a proud detekce plamene je pod miliampér. Nestačí to na vybavení chrániče, ale mohlo by se to přičíst.....
Michal Hajek67:
Naštěstí se mi podařilo sehnat topenáře, co rozumí své práci. Problém byl v první věci, na kterou sáhl - teplem deformovaná a pokleslá "klec" kolem žhavicího "drátu" se ho začala SKORO dotýkat a je zřejmě spojená s kostrou. V okamžiku pokusu o zapálení se chránič vybavil (ale ne vždy - asi podle teploty, nebo nějaké nečistoty, co se tam zrovna připletla). Narovnal to provizorně a do celkové údržby to vydrží.
Michal Hajek67:
Citace: Tomáš.Ondra 22.11.2012, 18:56
zajímavé je to, že jste dokázal ten "přidaný" chránič vybavit bez spadnutí toho centrálního... Na základě tohoto zjištění bych hledal příčinu jinde. Ale samozřejmě by to chtělo podložit měřením - viz. p. Schwarz. Ješte se nabízí možnost, že v době, kdy jste ho testoval tou krabičkou s odporem nebyl v provozu jiný spotřebič, který způsobuje další podstatný reziduální proud.
Podle mne je ten centrální chránič prostě citlivější (což neříká nic o tom, jestli některý z nich nefuguje špatně, třeba přehnaně citlivě), nicméně protože ten přidaný se přes odpor 6.5 kO vybavil, tak svou funkci plní a navíc by to ukazovalo na to, že ve zbytku domu nějaké zásadní uniky proudu mimo pracovní vodiče nejsou (protože se nevybavil ten centrální) a všechno bylo zapojené) - pokud uvažuju správně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana