Ethernetový konvertor zprostředkující komunikaci po nn rozvodu.

<< < (3/3)

Jiří Schwarz:
Citace: Zdenek Rajmont  16.11.2012, 21:40

...
Modem po 230V chodí na 129.6kHz, přenosová rychlost - na stole 7200Bd, v reále snížena na 1200Bd, dosah při max. výkonu cca 100m.
Kmitočet je povolen dle CENELEC. ...

S ovládáním v tomto pásmu jsem bojoval a vzdal jsem to.
Mám jistou "stopu" že do toho lezlo zařízení pro vysoušení zdí (Aquapool nebo Wigopol nebo něco takového),  ale jistotu nemám (odmítavý postoj majitele zařízení)

raj:
Pokud jde jen o jeden signál - svítí/nesvítí, je to v pohodě.
Klíčovaný oscilátor jako vysílač a selektivní zesilovač jako příjmač.
Já chtěl těch povelů víc, tak jsem oprášil vám známé ""packet radio".
Signálový procesor syntetizuje BFSK modulaci přímo na 129.6kHz a po zesílení jde signál přes VF trafo do zásuvky.
Analogová část na příjmací straně musí z milivoltů vyselektovat signál a z něho udělat něco "slušného",  což nebyla sranda.
Zesílení je cca 500 a tam už kmitá i to, co nemá.
(kvůli rozměrům bylo nutné přejít na SMD (805),  takže po 2denním pájení jsem měl oči jak králík)
Signálový procesor pak dělá demodulaci a rekonstrukci dat ze samoopravného kódu.
Rozhodně se nenudí. (je využit na 95% strojového času)

Více raději mailem.

Roman Šafránek:
Citace: Jan Franěk  16.11.2012, 12:24

Jde o zajímavou alternativu tam, kde chybí kabeláž a tímto se ten problém velmi snadno vyřeší. Vyzkoušeno na jednom RD a spokojenost investora byla  pro mne dostatečným důkazem.

Setkal jsem se ovšem s tím, že například chránič, je nepřekonatelno u překážkou na cestě. Sice šlo o trochu jiné zařízení, ale předpokládám, že to platí pro všechny podobné výrobky. Je možné nějak tuto informaci potvrdit, nebo vyvrátit?
Znamenalo by to v podstatě to, že použití tohoto druhu přenosu dat je možné jen tam, kde je starší instalace bez chráničů, nebo jen tam, kde je vše za jedním, centrálním chráničem.
Tedy pokud se budu pohybovat v rámci jednoho bytu, RD, nebo malé firmy.

Nějakou zkušenost s tím taky mám - malá budova vzdělávací instituce, novostavba a bez datových rozvodů. Jeden adapter je v přízení v RACKu (připojený do rackového pětipsa - v podstatě na prodlužovačce, což snad podle manuálu není doporučováno),  druhý adapter je v 1. patře. Funguje to už určitě více než rok. Nezkoumal jsem jak přesně je provedena elektroinstala ce, chrániče... ale:
- zásuvka v přízení je připojena z rozvaděče v přízemí. Jističochránič e tam podle mě nebyly, takže předpokládám centrální chránič pro několik okruhů
- zásuvka v 1. patře je připojena z rozvaděče v 1. patře, který je pravděpodobně napájen ze zmiňovaného rozvaděče v přízemí. Předpokládal bych, že chrániče jsou i v horním rozvaděči (že není jeden centrální na celou budovu).
- v prvním patře jsem zkoušel adapter připojit do několika zásuvek které byly velmi pravděpodobně na různých fázích (zásuvky jsou v příčce, na jednom okruhu vždy zásuvky po obou stranách zdi. Ve výsledku tak jsou v každé místnosti dva okruhy - jeden na levé zdi, druhý na pravé). V rozvaděči bych předpokládál (nedíval jsem se pod kryt) propojení jističů hřebenem, tudíž by měly být 3 jističe vedle sebe i 3 různé fáze. Adapter každopádně fungoval v podstatě stejně ve všech zásuvkách. Myslím si, že to na různých fázích funguje díky tomu, že rozvaděče jsou propojeny kabelem 5x, možná by tomu mohl napomoci i 4p chránič.
- reálná rychlost je v tomto případě dostatečná pro pohodlné používání internetu a funguje to určitě lépe než wifi přes několik stěn.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana