Cca před 5-ti lety jsem dělal "jako rekonstrukci" malé kuchyně a koupelny. Investorka chtěla za málo peněz hodně muziky. Chtěl jsem to udělat celý nový až z rozvaděče, nový jističe, chránič... ale investorka to chtěla jen takhle. Vím že to není ideální, ale snažil jsem se udělat alespoň maximum pro funkčnost a jakous takous bezpečnost...
Teď k problému. Celý je to napojený z krabice do které je přívod z bytové PL kabelem AYKY 2x4 (spíše hodně poctivá 2,5) jištěná IJV 15A co byl pro původní bytové jádro. Zásuvky jsou nataženy CYKY 3x2,5. Ještě je z té krabice vytažené světlo pod linkou a vypínač na to světlo, a světlo v koupelně a vypínač (to jsem zapoměl namalovat, ale na problém to nemá (asi) vliv). V zásuvce pro troubu je napojen kombi sporák šňůrou H0RN5-V 3x1,0
origo od výrobce, příkon trouby 1,9kW.
Ve stoupačce je tažen CY 10, a je připojený k plynovému potrubí.
Naměřeno:
Zs - v zásuvce pro troubu 0,69Ohm
Zs - fáze ze zásuvky - PE na plynové trubce 0,54Ohm
Isolační odpor sporáku - L-Pe = 11MOhm - není žádná hitparáda
Paní mě volala, že když zapne troubu a pračku tak jí něco někde smrdí. Tak jsem hledal kde se co pálí a zjistil jsem že je "očouzená" a lehce potrhané kovové opletení (mohlo se poškodit o ostrou hranu co je na krycím plechu na zadní části sporáku) hadice od přípojky plynu. Přemýšlel jsem proč. Zjistil jsem, že plynová přípojka na sporáku je zahřátá (při zapnuté troubě cca 10-15min) nevím na kolik stupňů ale ruka na ní udržet nešla). Pak jsem si vzpoměl na diskuze tu na elektrice a napadlo mě změřit proud co teče přes hadici. Při troubě zapnuté na max to bylo kolem 5A. Když se zapnula i pračka a varná konvice tak proud vzrostl na cca 8A.
Když jsem odpojil vodič pospojení od plynové trubky tak to nemělo téměř žádný vliv na velikost proudu v hadici.
Prohlédl a podotahoval jsem všechny spoje na cestě od stupačky až po zásuvky, ale nic povolenýho, případně nějak očouzenýho jsem nenašel. Na ten okruh není napojenýho nic jinýho než ty zásuvky a dvě světla.
Chápu, že hadice "supluje" vodič N (PEN),když je to dvojdrát ale nechápu to když je to napojeno 3-drátově a hadice by s vodičem N neměla být spojená. Takže podezřívám sporák, že je v něm chyba (isolační stav něco naznačuje). Sporák jsem odpojil a řekl paní ať zavolá na servis ať do toho koukne někdo kdo tomu rozumí. Do té doby jsem doporučil nepoužívat a ne zapínat do zásuvky.
Máte někdo zkušenost s něčím podobným?