Ako zamedziť rušeniu TV signálu pri zapínaní kotla?
zdeno.m:
U starých rodičov v staršom dome sa vyskytuje dosť otravný problém.
Kedykoľvek sa zapína kotol na vykurovanie, signál (DVB-T) je značne rušený niekedy aj na 5 - 10 sekúnd.
Kotol je v suteréne, a TV je v miestnosti nad ním.
Čo by som proti tomu mohol podniknúť? A mal by kotol podobný efekt aj ak by sa anténa vymenila za káblovú televíziu?
ACEOF ACES:
Můžete nechat zkontrolovat kotel jestli je v pořádku. Normálně by neměl rušit TV ani rádio.
Daniel Hudzík:
Zavana to poruchou kotla, pripadne zlym uzemnenim. Moznosti je vela, treba skontrolovat instalaciu aj samotny kotol. Na dialku sa toto riesi tazko.
Jiří Schwarz:
Na to je kouzelná zkratka EMC. Po elektromagneti ckou kompatibilitu jsou 2 důležité zásady:
- zařízení by mělo být schopné pracovat při úrovni rušivých signálů běžně se vyskytujících v prostředí, kde má být zařízení provozováno. Takže problém může být v malé odolnosti přijímacího zařízení v kombinaci se slabým signálem.
- zařízení by nemělo produkovat rušivé signály s vyšší, než je pro prostředí, kde bude zažízení provozováno, obvyklé nebo určené. Takže problém může působit i kotel.
Takže vyzkoušet:
- SV přijímač naladěný někam "mezi stanice", jak moc bude slyšet praskání nebo jniný projev při sepnutí nebo po sepnutí
- nepoužíváte bezdrátová termostat na 433MHz? ŠPATNĚ!
- poptat se v okolí jak "silný a kvalitní" signál je tam
- zesilovač používáte? To bývá dost častá "vražda signálu DVB-T". Je třeba zesilovač použít opravdu jen tam, kde to bez něj nejde, pokud zesilovač, tak kvalitní, odolný proti intermodulaci, křížové modulaci, s kvalitním napájením... "Polské síto" (matrace) s přehnaně citlivým zesilovačem je třeba zahodit a použít raději LP anténu se zesilovačm určeným pro DVB-T, nejlépe s odlaďovačem frekvencí mezi III. a IV TV pásmem.
Vít Rotrekl:
Já mám doma podobný problém (možná). Když koukám na televize a otevřu ledničku tak mě taky na chvilku nějak přeskakuje obraz na TV. Jelikož jsem v "jednofázovém" bytě, tak to je na stejné fázi, ale pochopitelně na jiném okruhu. TV a lednice jsou v jedné místnosti vzdáleny od sebe cca 5m. Rušení signálu vlivem otevřených dveří (jako že jsou v cestě signálu) asi nepřichází v úvahu jelikož signál přichází z opačné strany než je lednice. Zatím si to vysvětluji tak, že při sepnutí světla v lednici proběhne sítí nějaká napěťová špička a ta se projeví tím krátkým rušení signálu. U jiného zařízení jsem toto zatím nespozoroval (monitor PC, probliknutí světel atp.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana