Jak dočasné připojit TN-S staveništní rozvaděč na stávající TN-C síť?
Milanor:
Začátkem listopadu mají mamině začít stavět dům a jedna podmínka stavební firmy je zajištění 3f zásuvky 32A v pětižilovém provedení zakončené do 5 metrů od základové desky domu. Na zásuvku chtějí připojit staveništní rozvaděč, který nemám specifikovaný. Na rozvaděč mají připojovat pouze ruční 1f nářadí.
Náš problém nastává v tom, že nová přípojka pro dům ještě nebude zřízena - ČEZ bude o pár dní pomalejší a v sousedním důmu (prarodičů) zásuvku mají ale v čtyřžilovém provení. (stará oválná s porcelánovým vnitřkem 25A [25A prý bude bohatě stačit]).
Napadlo mě tedy udělat na těch pár dnů 45m dlouhou prodlužovačku (vidlici do staré zásuvky mam) a teď narážím na požadavek, že na druhé straně chtějí pěti-kulíkovou zásuvku. Lze to vyřešit pouze propojením kulíků PE a N na vodič PEN (případně jestli bude lepší dát pětižilový kabel a propojení udělat už na začátku prodlužovačky)? Jak by to ale bylo s chráničem, zeměním atd? Jaký typ a dimenzii použít na takhle dlouhý pohyblivý kabel při jištění 25A (omlouvám se za druhý dotaz v jednom tématu)?
Byl bych rád, kdyby mně někdo zkušený poradil, jak můj problém bezpečně a levně vyřešit.
Jiří Schwarz:
Pokud vám udělají přípojku, ta bude také v TN-C, zpravidla až za měřením se dělá bod rozdělení na TN-S.
Pokud pohyblivý přívod (prodlužka), tak rozhodně NE 4 dráty, určitě 5, aby již v ní byly samostatné vodiče N a PE!
45 metrů je dost, tam by na nějakém "kusu prodlužky" mohl být výrazný úbytek napětí, to by chtělo změřit parametry sítě na začátku a podle toho vymyslet jak silný kabel bude třeba použít.
Chránič by měl být součástí staveništního rozvaděče a s tím by problém být neměl, víc než rozumné je přizemnění staveništního rozvaděče, především pokud má delší přívod.
Milan z Plzně:
(poklona) za odpověď pane Schwarz.
Ohledně nové přípojky jde o to, že tu si pak už řeší sama stavební firma. Jen jak jsem již psal - bohužel se o pár dní nestihne.
Kolem základové desky je již zemnící síť, zkusím tedy dohlédnout, aby si k ní rozvaděč připojili či ho uzemnili jiným způsobem. Jen nevím na kolik jim do toho mohu hovořit.
Takže jestli to dobře chápu, tak řešení s prodlužovačkou použít lze. Bude tedy stačit koupit kabel patřičné dimenze, na jednu stranu dát starou vidlici, ve které propojím PE a N vodič proti PEN zdířce stávající zásuvky a na druhou stranu jen pořídím novou pěti-kulíkovou 32A zásuvku, kterou požaduje stavební firma?
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jiří Schwarz 25.10.2012, 07:07
Chránič by měl být součástí staveništního rozvaděče a s tím by problém být neměl, víc než rozumné je přizemnění staveništního rozvaděče, především pokud má delší přívod.
Dokonce normou žádané... Problém bych ale viděl v té zásuvce na konci kabelu. Osobně bych zdemontoval zásuvku na objektu a místo ní osadil zásuvkovou skříň s chráničem (třeba dočasně) a pak teprve tahal prodlužku.
Milan Hudec:
Staveništní rozvaděče nadělají mnoho škod na elektronice v instalaci kam jsou připojeny, takže alespoň žádný PEN ale pěkně TT a pokud možno přepěťovky
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana