Jsem vyučený elektromechani k slaboproudař, opravář TV. ...
Bručení je dost podobné jako od klasické zářivky, takže myslím, že to bude těch 50 Hz.
Tak to si poradíte - zdroj NF brumu a ještě k tomu závislý na zátěži může být jen na vstupní straně síťového zdroje - od vstupních svorek po elektrolyt ss meziobvodu.
Zdroj 50Hz brumu bych nečekal. Není to náhodou 100Hz ostře znějcí ?
100Hz jehly se dají s nejvyšší pravděpodobnos
tí předpokládat - obvodově jednoduché zapojení vstupního usměrňovače bez jakéhokoliv pasívního obvodu PFC. Nabíjecí proud ukondenzátoru pak produkuje ostré jehly. Buď hraje protékající proud skrz vstupní odrušovací kompenzovanou cívku (s magnetostrikcí apod. jádra nic neuděláte), nebo hrají mírně volné dráty této cívky. Může hrát i filtrační kondenzátor s velkým ESR. A v neposlední řadě i diody. Nouzový stetoskop - izolační plastová trubička (brčko) strčená do ucha může pomoci zdroj lokalizovat. Ovšem potlačení nebude žádná legrace. Tady pomůže jen tichá impedance vložená mezi diody a filtrační kondenzátor. O něco méně pomůže sériová impedance na vstupu 230V, nejméně zalití součástek silikonem. Nejvíce pomůže výměna za typ od výrobce, který na PFC nekašle.
... ale po otevření jsem našel zdroj z 220 na 12 VAC bez trafa, pouze DSP s usměrňovačem, dvě toriodní cívky, nějaké výkonové tranzistory na chladiči a jiné diskrétní součástky..
Mám zkušenosti s impulsním zdrojem, kde je klasické trafo, ale takýhle zdroj 220/12VAC, co je ve svítidle, jsem ještě neviděl.
Tenhle zdroj je hodně podobný těm TV, akorát je většinou jednočinný a hlavně na výstupu není žádný usměrňovač a filtr. Halogeny se napájí přímo SF proudem.