Jak rozdělit jednu fázi na tři pokud je to potřeba?
Kamil Táborský:
Citace: TomášTt 23.09.2012, 08:09
V RB je z jedné fáze rozděleno na třífázový jistič 16A.
jak a kde rozdělit jednu fázy na třífáze,
Není fáze jako fáze. Rozlišujeme fázi L1,L2,L3
Vy máte přivedenou do rozvodnice pouze jednu fázi (např.L1). Z této jedné fáze neuděláte fázi L2,L3 ,ale bude to stále fáze L1.
Pokud touto fází proklemujete přívodní svorky 3 fázového jističe,bude vám každou fází protékat max 3000W. Stačil by tedy jistič 3x16A . Problém ale je v tom,že středním vodičem vám bude protékat součet všech tří proudů procházejících fázovými vodiči. Tedy max příkon spotřebiče což je 8,6 kW tedy 37A. Toto zapojení je tedy nepřípustné.
Vít Rotrekl:
Citace: Kamil Táborský 23.09.2012, 14:04
Problém ale je v tom,že středním vodičem vám bude protékat součet všech tří proudů procházejících fázovými vodiči.
Ale vektorový součet...Při ideálním rozfázování, a spuštěným všem plotýnkám to může dělat dokonce 0A. Ono ten sporák může mít i vnitřní zapojení spirál na 2 fáze proti sobě a vodič N tam může být klidně jen pro ovladačku...(Asi je to nepravděpodobn é řešení, ale může to tak být). Jak píšu tak mě dochází, že by ten sporák ale nešel potom připojit jednofázově... .
Kamil Táborský:
Citace: Vít Rotrekl 23.09.2012, 14:25
Ale vektorový součet...Při ideálním rozfázování, a spuštěným všem plotýnkám to může dělat dokonce 0A. Ono ten sporák může mít i vnitřní zapojení spirál na 2 fáze proti sobě a vodič N tam může být klidně jen pro ovladačku...(Asi je to nepravděpodobn é řešení, ale může to tak být). Jak píšu tak mě dochází, že by ten sporák ale nešel potom připojit jednofázově... .
Já se bavím o jednofázovém připojení ! Respektive o připojení,kde je přívod do sporáku třemi fázovými vodiči ale o stejných fázích. Středním vodičem tedy bude procházet součet proudů všech fázových vodičů.
Pavel Kappler:
Potřebujem doma udělat nový rozvod elektriky.
Máme jednofázový přívod i elektroměr, hlavní jistič 20A a elektrický sporák s troubou o výkonu 8,6kW.
V RB je z jedné fáze rozděleno na třífázový jistič 16A.
Tudíž otázka je zda je nutné mít třífáz. nebo postačí jednofáz. popřípadě jak a kde rozdělit jednu fázy na třífáze, bylo mě i řečeno, že bych musel dokupovat Ampéry.
Jsem vyučen elektrikář s nejakou praxí ale s tímhle jsem se ještě nesetkal.
Vzhledem ke zbytku dotazu té poslední vetě nelze věřit.
Nicméně velmi stručná odpověď - jakákoliv varianta rozdělení 1 fázového přívodu na 3 fázový (tedy nikoliv ta samá fáze s více vývody) bude vždy několikanásobn ě dražší (fm, motorgenerátor ...), než si ty další 2 fáze stáhnout dráty z distribuční sítě ČEZu/EoNu...
Ten sporák se mi také nezdá - z principu musí být je 3fázový (1 fázové spotřebiče nad 3kW jsem viděl jen v SSSR) tak používá sdružené napětí ... které ale u 1fázové přípojky mít nemůžete.
Jirka Š. Svejkovský:
Nezapomeňte na to, že některé desky se zapojují na 400V (L1, L2). Pokud je zapojíte na 230V nejenom, že vám nebude stačit jistič před elektroměrem, ale navíc bude pracovat s třetinovým výkonem. Jinými slovy: budete na polévku čekat 3x tak dlouho.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana