Jaký článek normy řeší změnu průřezu?

<< < (2/13) > >>

Jiří Buben:
Pokud by jste chtěl mít klid, tak v případě možnosti vyměnit kabel, nebo alespoň na obvodech, kde je provedena změna průřezu změnit jištění na B13A/1. To už nebude tak na hraně a vyhoví bez problémů a neklidu v duši. ;)

David Hruda:
Citace: Jiří Buben  20.09.2012, 16:02

Pokud by jste chtěl mít klid, tak v případě možnosti vyměnit kabel, nebo alespoň na obvodech, kde je provedena změna průřezu změnit jištění na B13A/1. To už nebude tak na hraně a vyhoví bez problémů a neklidu v duši. ;)

Myslím, že to vyhoví i na B16/1, ale nelíbí se mi to a chtěl bych to podpořit konkrétním článkem ČSN. Nemůžu přece říct "vyměňte kabel ve zdi, protože se mi  to nelíbí".

Citace: Jiří Schwarz  20.09.2012, 15:47

Není možné "neomezeně" něco stavět podle již neplatné normy a argumentovat datem začátku stavby. I to má svoje jasně dané hranice...

Můžete aspoň naznačit, kde hledat ty "jasně dané hranice"? Stavba RD trvající 3 roky přece není zas taková výjimka.

Radim Strycharski:
Obávám se, že podporu v ČSN nenajdete. Skutečností, které se RT nelíbí, jsou mraky, ale články bohužel často chybějí. Zaplať pánbůh za změnu 4 ČSN 33 1500, podle které se někdy dá aspoň místo článku uvést riziko, to však ale zjevně není váš případ.

Podle čl. 7.7.7 ČSN 33 2130 ed. 2 vodiče mají mít průřez, což je něco jiného než musí. Tabulka 6 spolu s tabulkou 7 poskytuje jistotu z minima stanoveného v ČSN 33 2000-4-43, 473, 523, tyto tabulky tedy samy o sobě žádné minimum nepředstavují.

Co se týče výchozí revize podle neplatné normy, na to se názory různí, ovšem v principu je to samozřejmě legální. A to z toho důvodu, že doba výstavby ohraničena není (resp. je dlouhá)  a stejně tak norma nemá za povinnost mít přechodné období souběžné platnosti. Přechodná období jsou různá a někdy i u zásadních norem nejsou období vůbec žádná.

K absenci projektu a řemeslnému zpracování se radši nebudu vyjadřovat  (zle) Tady nemá ani smysl polemizovat o nějakých přechodných obdobích. 

David Hruda:
>Strycharski: díky za věcnou odpověď, která bohužel naplnila moje obavy, že je to vlastně v pořádku. Nedělám revizi, je to zatím stavba a investor chce vědět, co je všechno špatně (bohužel po vyštukovaných omítkách). Pokusím se ho přesvědčit, že by bylo lepší aspoň ty největší hrůzy opravit, ale moje přesvědčovací pozice by byla lepší s konkrétní citací porušeného článku normy.

Marek Poláček:
V podobných situacích by se dala použít tato norma:  ČSN 33 2000-4-473, článek 473.2.1 až 473.2.3.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana