Jak zjistit první fázi?

(1/7) > >>

Martin Ševc:
<p>Chtěl bych vědět jak se zjistí první fáze a jestli to jde? Slyšel jsem, že to asi zjistit jde, ale jak? Jakou metodou? Posílá se po tý první fázi nějakej impulz?</p>

Pavel Ryšavý:
Zjištění první fáze ?? K čemu je to dobré??
Pořadí fází např o rotačních strojů to ano. Uvědomte si, že motor se bude točit vždy stejným směrem ať už moror zapojíte s tímto pořadím L1-L2-L3 nebo L2-L3-L1 nebo L3-L1-L2 a nebo se bude točit obráceně například L1-L3-L2 nebo L3-L2-L1 a nebo L2-L1-L3. Ale která fáze je na trafu nebo generátoru označená L1 nezjistíte a nevidím pro toto reálný důvod. Ano v rozvadečích bývají fáze označeny 1,2,3 ale je to čistě rozlišovací označení z nějž se dá vydedukovat POŘADÍ fází, ale nic víc. pokud se podíváte na fázorový diagram 3f soustavy žádná fáze nemá prioritní postavení vůči ostatním

:
Mám pocit, že jde o označenou "první fázi" ve smyslu podmínek RZ, jde jen o to, aby "první fáze" z odběrného místa, byla v podružném (bytovém) rozvaděči označena také jako první - myslím, že to je jen kvůli HDO, resp. kvůli připojení stykače pro spotřebiče pod HDO na tuto fázi.

Pavel Horský:
Stačí v pojistkové skříni vytáhnout dvě pojistky.Před tím ovšem(jednáli se o budovu s více byty nebo o budovu kde jsou točivé stroje na 400V)musíte vypnout všechny jističe před elektroměry.
Pro potřebu zjištění fázosledu(L1,L2,L3)stačí jen změřit fáze proti sobě zkoušečkou,která to umožňuje.

Martin Ševc:
Už se mi dvakrát stalo, že nezávisle na sobě určily první fázi. jednou to byl revizák s nějakým měřákem a podruhý to byl z JME taky nějakým měřákem. Vím že to kničemu to není, jen nevím jestli měli pravdu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana