Prečo nie je nutné saunový ohrievač zapojiť cez prúdový chránič?
František Šohajda:
Ono obecně u tepelných spotřebičů (ať je to kdekoliv) jsou trochu větší únikové proudy a tam asi normotvůrci zůstali u bezproblémovéh o provozu spotřebičů, než jejich bezpečnější stav... :-\
Martin H.:
Citace: Lelkes Vojtech 12.09.2012, 09:41
Podľa normy 2000-7-703, pri všetkých obvodoch sauny s vynímkou obvodu saunového ohrievača sa musí zabezpečiť doplnková ochrana prúdovými chráničmi. Prečo je saunový ohrievač vynímkou?
Piecka môže byť bez chrániča a pri svetle je RCD povinný? Myslím si, že mám po elektrikárskej stránke uplne bežnú domácu saunu, ale takto by sa to ani nedalo zapojiť. Na stene je ovládač s jedným prívodom CYKY a z neho vedú káble SiF do kabínky, a to aj do piecky aj do lámp.
wilix:
Saun jsem zapojoval poměrně dost, ve firmě ve které jsem působil jsme měli jako jeden z požadavků pro přívod proudový chránič 30mA. Důvod proč chránič nezapojit vyplývá pravděpodobně z možnosti problémů při topnicích s vyšším svodem; nedokonalostí výroby – 1 zkušenost za několik let, kamna šli k reklamaci, bez problémů vyreklamováno, navlhnuté – což se běžně stává v případě delší odstávky a umístění sauny v prostředí se zvýšenou vlhkostí ( bazénová hala, koupena....) - ale pokud se jedná o tento problém je řešení jednoduché ( musí zhodnotit elektrikář po prohlídce a ideálně proměření isolace). Vřazení proudového chrániče před topidlo vřele doporučuji, běžná závad a topidla po delším používání jsou popraskané, zdeformované topnice z kterých „kouká“ vnitřní topný drát a td....
A v té normě není tuším napsáno že topidlo být připojeno nesmí, ale že musí být vše mimo topidla, což topidlo nevylučuje :)
Oldřich Morávek:
Požadavek vychází z velikosti povoleného unikajícího proudu u takto vysokých výkonů.
Dalším hřebíčkem do rakvičky by pak u levnějších RCD mohla být nežádoucí reakce na vysoký spínaný proud.
Proto z důvodu spolehlivosti instalace nemusí být kamna přes chránič, ale jak už psali kolegové, já bych neváhal a vrazil ho tam.
Vím o dvou domácích saunách, kde už několik let 30mA RCD bez problémů funguje.
Jan Kelbich:
No, jak jsem kdysi někde četl, kamna v suaně před nebezpečným dotykem prý chrání především jejich vysoká teplota .... (ssur) (wall)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana