Určuje nějaký zákon, že musím mít projekt na elektroinstalaci?

<< < (9/10) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Jiří Schwarz  10.09.2012, 23:14

mám jako RT právo chtít podklad (projekt)

Myslím, že tímto jste to vyjádřil naprosto přesně. Dokumentace není v principu nutná, dá se "vytvořit" až třeba formou vyhledání konkrétního problému. Je to ale prostředek, který usnadňuje údržbu, opravy a revize, u některých zařízení je dokumentace naprosto nezbytná. Stejně jako předpisy pro rozvaděče nerozlišují mezi výrobky o 3 nebo 150 jističích, tak ani legislativa o dokumentaci neřeší, jestli je něco jiného jeden přívod pro světlo na půdu vedený na povrchu a něco jiného elektrárna. Prostě ten, kdo se zabývá údržbou, opravami a revizemi má právo mít při této činnosti k dispozici dokumentaci. To, jestli tohoto svého práva využije nebo ne, je věc druhá. Prostě daný obvod posoudí snadněji podle dokumentace anebo ztěžka bez dokumentace.

To Kolouch:
Takže dokumentaci pro svůj soukromý majetek v podstatě nepotřebujete, protože na svém se dobře vyznáte a záleží jen na vás, jak se vyznáte. Jakmile ale někoho dalšího zavoláte na opravu nebo revizi, v tom okamžiku začnete šlapat po jeho právech, když mu nedáte dokumentaci. A nejvíc toto cizí právo porušíte tím, až se rozhodnete svou nemovitost někomu prodat. Kupující někdy ví, že má nárok na dokumentaci, ale je i v jeho zájmu nedělat problémy a tak dům koupí bez dokumentace. A proto máme u nás tolik nemovitostí bez "papírů". Takže provozování elektroinstala ce bez dokumentace nemusí být vždycky zrovna nebezpečné, v každém případě je ale bezohledné.

Alex.Kolouch:
    Projektovou dokumentaci opravenou podle skutečného provedení maj ti moji kamarádi, kteří opravovali starý dům a to v rozsahu - atmosférická vlhkost a teplota okolí, popis prvkú v rozvaděči, dimenze kabelů a půdorys s pozicemi vývodů. Sami si dělali fotodokumentac i.  Toto vše dohromady je ta dokumentace, co potřebuje RT k revizi?    

František Šohajda:
Je oprávněně známo, že v bytové výstavbě (RD) je nehorázný nepořádek v projekční činnosti na el.instalaci..
Ale všechno funguje, lidé bydlí .....úrazy a požáry z problému instalace je jen malé promile...skor o nic...!!

Jiří Schwarz:
Citace: Alex.Kolouch  12.09.2012, 10:30

... a to v rozsahu - atmosférická vlhkost a teplota okolí, popis prvkú v rozvaděči, dimenze kabelů a půdorys s pozicemi vývodů. Sami si dělali fotodokumentac i.  Toto vše dohromady je ta dokumentace, co potřebuje RT k revizi?    

Vlhkost a teplota patří mezi tzv. vnější vlivy, právě u bytů a rodinných domků se běžně protokol o VV nedělá, počítá se s tím, že "vlivy budou normální",  případně to bude řešit nějaká "speciální" norma (např. 33 2000-7-701 v aktuálním vydání pro koupelny).
A jestli "nabízené" podklady budou stačit RT? To se musíte zeptat konkrétního RT. Mě to celé připadá nějaké složité zmatené, musel bych to vidět, ale asi byste mě moc nepřesvědčil.. .

Jaroslav Molák:
Pro Jána Garaje,
Janko, pokud Tě mohu tak blíž oslovit. Já a určitě i ostatní kolegové, občas více nebo jen občas diskutující Ti dám za pravdu, že dokumentace mnohdy není a není. Já žiju na Jižní Moravě a tady v panelové výstavbě byly dominantní 2 možná 3 firmy a projekty byly po stavební stránce, ale i elektro téměř typové a u těch bytových družstvech byly k nalezení, ikdyž museĺs někdy pořádně přitlačit. Nebyly ani opravené dle skutečného provedení, ale byly. Projektanti byly taky 2 max 3, nejvíc pojektoval v bytové výstavbě tady Potravinoproje kt Brno. Instalace byly jedoduché a mělo to pravidla. Všichni byly vyučení a učili elektrikáře zpravidla jedni a ti samí učitelé. Teď je situace ale úplně jiná. Ještě jednou, nikdo nikoho neodsuzuje a nemá se proč povyšovat nad druhé.
Mimochodem neznáme se vlastně ze školy v Žilině, kde jsem studoval koncem 60. tých a začátkem 70. tých let? Možná nás učili i ti samí učitelé např. Prof. Františe Jansa a další?
Napiš mně na molak@email.cz

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana