Není načase začít předpisy zjednodušovat, než je stále množit?

<< < (2/6) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Jozef BABJAK  04.09.2012, 14:06

by normy mali byť v prvom rade dostupné zadarmo a každému.

Ony ty ČSN ale každému a zadarmo dostupné jsou - k nahlédnutí v knihovně.
Vy byste chtěl, aby byly i zdarma distribuovány až na váš stůl/PC, že? To je hezké, ale ono zadarmo je jen to, co nám dává příroda, a to ještě ne vždy.
Všechno ostatní něco stojí, a když to má někdo (stát) zafinancovat, musí při tom taky říct, komu na to ty peníze sebere. Příštím generacím (státní dluh),  živnostníkům, penzistům, některému resortu, všem...
Takže jděte přesvědčit svého poslance, že důchodci a nemocnice a hasiči a církve a všichni ostatní se svou nataženou rukou mohou počkat, teď že je nejdůležitější ČSN na váš stůl zdarma a ať pohne zadkem.

Miroslav Minařík:

Toto téma není o tom, zda normy platit nebo ne.
Jsme v Evropě doslova "přepředpisovan í".
Pokud nevěnujeme některé oblasti patřičnou pozornost nemusí jít zrovna o život nebo o zdraví, ale můžeme porušit nějaký zapadlý odstaveczapadl ého paragrafu zapadlého zákona a aktivní právník na tom postaví obvinění z rozpoutání Druhé světové války.

Není načase začít předpisy zjednodušovat, než je stále množit?

Jirka Š. Svejkovský:
Takže zaprvé. Veřejně dostupný zdarma musí být obecně závazný předpis. A to norma není. To by pak platilo i na kuchařky.

Zadruhé. Co chcete zjednodušovat? V poslední době tvoří normy překladatel. Někdy mám pocit, že bez šance chápat obsah.

Aby to nedopadlo, jako v tom programátorské m Murphyho zákonu:

Postulát 1: každý program obsahuje chybu.
Postulát 2: každý program lze zkrátit o jeden říkaz
Důsledek: každý program lze zkrátit na jediný příkaz, který je chybný.

Marin Černý:
K původní otázce:
Myslím, že problém není v počtu, ale hlavně ve struktuře, systému nahrazování těch vysloužilých a složitém hledání vhodné normy, kdy leckdy jsou i dvě správná řešení z několika různých. Myslím, že zjednodušení a zpřehlednění by dost pomohlo.

Citace: Fuk Tomáš  04.09.2012, 14:38

Ony ty ČSN ale každému a zadarmo dostupné jsou - k nahlédnutí v knihovně.
Vy byste chtěl, aby byly i zdarma distribuovány až na váš stůl/PC, že? To je hezké, ale ono zadarmo je jen to, co nám dává příroda, a to ještě ne vždy.
Všechno ostatní něco stojí, a když to má někdo (stát) zafinancovat, musí při tom taky říct, komu na to ty peníze sebere. Příštím generacím (státní dluh),  živnostníkům, penzistům, některému resortu, všem...
Takže jděte přesvědčit svého poslance, že důchodci a nemocnice a hasiči a církve a všichni ostatní se svou nataženou rukou mohou počkat, teď že je nejdůležitější ČSN na váš stůl zdarma a ať pohne zadkem.

Nezlobte se na mě, ale nemůžu s Vámi souhlasit.
Nejsem zastáncem myšlenky "Vše zadarmo a každému!".
To rozhodně ne, ale mám k tomu několik připomínek.

1) Jsou normy, které je povinností znát, u zkoušek u státních (polostátních) institucí ala TIČR, například i dle vyhlášky 50
- to je asi stejné jako, kdyby jste se měl hájit u soudu, když zákoník bude pouze za poplatek

2) Ten úřad, UNMZ, je placený z našich daní.
- nemyslím, že by byl, vlastně jsem si skoro absolutně jistý, že není schopen se sám uživit z prodeje tohoto zboží či jiných poskytovaných služeb, čili vždycky to bude státní příspěvkovka.

3) Značná část těch norem není vlastním výtvorem tohoto úřadu.
- hodně velká část je pouze překlad (harmonizace).

4) Dostupnost v knihovně je krásná věc, ale v reálu nepoužitelná
- nedokážu si představit, že mají u nás na vesnici otevřeno každý den, natož ve vhodnou hodinu, aby si tam člověk došel nastudovat potřebný text

Zůstává pravdou, že vždycky zůstanou lidi, kteří za celý život nepřečetli ani jednu a jedou "vod voka",  ale rozhodně by to pomohlo menším firmám a živnostníkům i samostudentům.
Mám tu výhodu, že mám firemní přístup online k dispozici zdarma, takže je to vlastně příjemný benefit.  ;D

OFF-TOPIC:
Myslím, že vhodným kompromisem, by bylo, aby se místo utrácení peněz za různé výlety poslanců do spřátelených zemí daly peníze právě na osvětu a vzdělání. Dlouho jsem si myslel, že tyhle jejich "drobné útraty" jsou v tom obrovském rozpočtu jen kapka a že nemá moc cenu se nad tím zalamovat. Až do chvíle, kdy se v obci, kde občas přebývám, uskutečnilo vyčíslení nákladů na obecní vodovod a kanalizaci. Několik milionů korun, ale už teď se ví, že ani jeden z projektů se nikdy nebude realizovat... Teda pokud se k nám nenastěhuje pan hejtman  ;)

Milan Hudec:
Nebuďme zaslepeni svým oborem zkuste si uvařit dle norem budete překvapeni jak se v posledních letech méni např požadavky na skladování surovin zlatá elektrika

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana