Akým káblom pripojiť svetelný spínač SOU-3, keď chcem spínať slaboprúdový obvod?
Martin H.:
Pre ovládanie žalúzií v rodinnom dome riadiacim systémom potrebujem signalizovať, že svieti slnko. Našiel som typ elko SOU-3 s galvanicky oddeleným bezpotenciálov ým kontaktom, ktorý chcem pripojiť na V/V modul. Spínané napätie bude malé jednosmerné max. 24V.
Svetelný spínač má napájanie 230V a len jednu vývodku max. 10mm, čiže sieťové napájanie aj signalizačný obvod budú musieť byť privedené rôznymi žilami v jednom kábli. Nepoznám texty noriem, ale nemám z toho dobrý pocit. Je to dovolené a bezpečné?
Ak áno, prosím o radu pri výbere typu. Výrobca odporúča CYKY 4x1,5 mm2. Dnes som sa pýtal v dvoch veľkoobchodoch na CYKY-O 4x1,5 (po starom 4D), ale taký nikdy nemali a nepredávali, iba bežný CYKY-J, lenže žltozelený je vyhradený pre PE. Kábel CYKY 5x1,5 má priemer 11mm, no s trochou presviedčania by sa možno zmestil do 10mm vývodky. Alebo by bol lepší JYTY kábel?
Radek Červený:
Popravdě mi je také proti srsti tahat v jednom kabelu mn i nn.
Stejně jako je mi proti srsti někde navrhovat SOUčka. Časem pochopíte sám ;)
Řešil bych to modulovým soumrakovým spínačem do rozvaděče, odkud si například JYTYnou vyvedete externí čidlo ven. Z rozvaděče pak máte možnost táhnout zvlášť malé napětí od kontaktu a nízké napětí pro napájení spínače. Dále to oceníte i při servisu, kdy nemusíte lozit kvůli nastavení po fasádě a uděláte si to v rozvaděči.
Kvalitní modulové soumrakové spínače dnes nabízí spousta výrobců, například Schrack.
Martin H.:
Citace: Radek Červený 21.08.2012, 20:33
Popravdě mi je také proti srsti tahat v jednom kabelu mn i nn.
Stejně jako je mi proti srsti někde navrhovat SOUčka. Časem pochopíte sám ;)
Řešil bych to modulovým soumrakovým spínačem do rozvaděče, odkud si například JYTYnou vyvedete externí čidlo ven. Z rozvaděče pak máte možnost táhnout zvlášť malé napětí od kontaktu a nízké napětí pro napájení spínače. Dále to oceníte i při servisu, kdy nemusíte lozit kvůli nastavení po fasádě a uděláte si to v rozvaděči.
Kvalitní modulové soumrakové spínače dnes nabízí spousta výrobců, například Schrack.
Sledujem diskusie už dlho a viem, akú povesť majú niektoré značky. Nenašiel som však lepší spínač. V tomto prípade nejde o klasický súmrakový spínač (vonku je tma), ale o svetelný spínač (slnko praží naplno). A do rozvádzača sa už nedostanem. Spínač idem dodatočne dorábať do hotového domu. Zapájať to budem cez otvor pre lampu v sadrokartóne. Projekt nebol dokonalý....
Jiří Schwarz:
Není to ideální stav, ale dá se to zapojit.
Můžete okruh s malým napětím posuzovat jako FELV (33 2000-4-41, ed.2) a přistupovat k tomu jako k rozvodu nn, pak ale záleží na provedení čidla, jestli pro to výrobce "vytvořil podmínky"
Martin H.:
Trochu som pokročil, kúpil som JYTY-O 4Dx1, priemer vyhovuje, farby tiež.
Nechcem riskovať, že sa mi dostane nn do riadiacich obvodov. Zvažujem preto napájanie cez malý oddeľovací transformátor 230/230 V. Vyvolané investície :(. Poradíte mi nejaký jednoduchý typ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana