Existuje norma pro barevné označení sdělovacích kabelů?

(1/4) > >>

Matěj Korecký:
Někdy je vhodné odlišit kabely pro telefony, počítačovou síť, zabezpečovačku, antény, kamerový systém, požární hlásiče a podobně. Kabely se dají sehnat v různých barvách pláště, ale které kam použít? Našel jsem pouze doporučení pro počítačové sítě na rozlišení kabelů mezi budovami, mezi podlažími budov, v rámci patra nebo jednotky. Další příklad jsou rozvaděče MaR: kterou barvu vodičů použít pro topení, vzduchotechnik u, klimatizaci, řízení osvětlení...?

Víte o nějakém doporučení, nebo si to každý dělá jak chce?

Vít Rotrekl:
Zajímavý dotaz.
Já osobně jsem se tímhle ještě nikdy nesetkal, s takovýmhle požadavkem. Prostě tam každá profese dá kabely, které tam mají být, ale už se neřeší barvy plášťů kabelů.
Ale když to tak vezmu:
silové kabely CYKYny - bývají černé, případně požárně odolné - oranžové
strukturka UTP/FTP - šedá
kamery COAX - bílá, případně UTP/FTP šedá
MaR - ovládací kabely JYSTY/J(H)ST(H) - bývají červené, silové bývají CYKYny

Jediný co vím tak Jiskrově bezpečné obvody musí být modré barvy.

Zdenek Hejčl:
A to jako proč?
1/ Tyto kabely nemohou vést společně viz souběh a odstupy těchto vedení.
2/ Tyto kabely mají odlišnou konstrukci na první pohled.
3/ Některé druhy kabelů nelze klást do zdi UTP, koax atd...Musí být v trubce.
4/ Kabely důsledně značit štítky při instalaci...
Barvy vodičů jsou dané v katalogu výrobce. A vlastně i normou.
Ano můžete si od výrobce poručit jakou chcete barvu pláště kabelu, ale budete muset objednat větší množství, nejlépe v kilometrech, aby se tu vyplatilo...

Jiří Schwarz:
Citace: Vít Rotrekl  26.07.2012, 19:20

Zajímavý dotaz.
...

Kolego, kam se vám ztratily moje "kdysi oblíbené" kabely SYKFY...?
Bez těch by nám ty telefonyy v minulosti moc nufungovaly...

Norma - nenorma, měli jsme to krásně natrénované jak to rozházet do párů a jednoho krásného dne se objevily kabely zahraničního výrobce a bylo to trochu jinak...

Daniel Hudzík:
Realizator kazdej casti elektroinstala cie (silovina, EPS, MaR..) ma mat vypracovany projekt, kde je jasne dane, ake kable a ako ich ulozit (v idealnom pripade sa respektuju navzajom - subehy tras, krizenia, vzdialenosti). PD taktiez riesi znacenie kablov (ci uz na koncoch alebo aj na kabl. roste  kazdy XY cm dlzky). Preto mozu byt vsetky kable pokojne cierne (s vynimkou tras s fukcnou odolnostou pri poziari a iskrovo bezp. obvodov) pokial su znacene tak, ze v pripade potreby kabel bez problemov najdem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana