Poradite mi z rekonstrukcí instalace na chatě?
Jaroslav Hasala:
Pojistky na přívodu jsou podle mě hlavně kvůli zkratové odolnosti jističe. Běžné jističe musí být předjištěné max. 100A.
Jinak ideální stav přípojky nn je podle mě u venkovních přípojek (dráty na sloupech)- kabel pro připojení na dráty AYKY 4Bx 16 do přípojkové skříně na sloupu (PS 63) dále v zemi (z estetických důvodů) kabelem CYKY 4Bx 10 do elektroměrovéh o rozvaděče. Toto platí samozřejmě pro běžné připojení (RD - jistič před elektroměrem 3x25A) a do určité vzdálenosti (úbytky napětí).
Jaroslav Molák:
Přeji panu Zelenému,
aby se nestal hříčkou názorů značně rozdílných co do fundovanosti a podařilo se mu dokončit svůj záměr vyměnit starou elektroměrovou desku bez dalších s tím souvisejících víceprací.Plat í, že el. zařízení musí být provedeno odborně a odpovídat nařízením předpisů a norem.A to umí jen kvalifikovaný pracovník.Není vůbec důležitý dodavatel, zda ČEZ nebo EON i Ti musí ctít předpisy v oblasti elektrotechnik y, ale rozhodující je jakými odborníky jsme ve svých profesích.K předešlým názorům mohu říct, že jsou pravdivé, ale jen ve své subjektivitě.J e mnoho povolaných,ale málo vyvolených, kteří dovedou kvalifikovaně poradit, protože musí znát nejen odbornost, ale mít znalosti i z předpisů, což stojí nejen čas a peníze, ale značnou dávku zkušeností a erudovanosti.
vám pane Zelený s velkou pravděpodobnos tí může pomoci revizní technik, který je schopen s rozvodným závodem celou záležitost dotáhnout do konce, přesto vás to bude stát nějakou investici do el. zařízení, vždyt jde o vás. Jedná se ale o to za kolik, protože i dodavatel energie se zatím nemusí podbízet svým zákazníkům a mnohdy si vynucuje úpravu zařízení podle svých představ bohužel i na úkor zákazníka.
S přáním hodně úspěchu Ing.Molák
P.S.:
Protože výměna elektroměrové rozvodnice může být i komplikovaná záležitost, pokusím se celou záležitost zpřístupnit veřejnosti prostřednictví m tohoto servru v nejbližší době, zřejmě v prosinci.
Slávek Spring:
Ve výtahu z ČSN 333320 uvedeném v „Elektro v Praxi 1“ (strana 78) od SET Olomouc se uvádí:
Elektrická přípojka - začíná směrem k odběrateli odbočením od zařízení pro veřejný rozvod.Odbočen í od vzdušného vedení končí hlavní domovní pojistkovou skříní,odbočení od kabelového vedení končí hlavní domovní kabelovou skříní.Pojistk ové skříně mají být plombovatelné (pojistkové skříně z důvodu odpojení odběratele,např.při neplacení) nebo s uzávěrem na klíč pro rozvodná zařízení (domovní kabelová skříň).Před uvedením nové nebo rekonstruované skříně nebo přípojky musí být provedena výchozí revize.
Ve svém příspěvku jsem použil uvedeného,pokud se toto v dané normě nenalézá,tak se omlouvám že jsem si uvedené neověřil přímo v příslušné ČSN.
Roman Šulc:
Tak nevím,vždycky jsem si myslel že přípojku zřizuji dle PPDS(připojovacích podmínek)a sloučil jsem to domluvou s příslušným pracovníkem,abych se vyhnul příslušným komplikacím a ono to jde i jinak.Ale asi se budu držet vžité praxe.
Slávek Spring:
Pane Šulc,nevím co máte na mysli tím,že to jde i jinak?Myslíte si že připojovací podmínky PPDS jsou rozdílné oproti platným normám a předpisům?Připojovací podmínky mohou být rozšířeny o místní zvyklosti dle distributorů,případně Vámi uvedeným příslušným pracovníkem,ale tyto nesmí být v rozporu s ČSN a souvisejícími předpisy.Pro informaci vyjímám z :PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV,příloha 6 STANDARDY PŘIPOJENÍ ZAŘÍZENÍ K DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ které vydal ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD dne 13. ledna 2004.
Strana 5-PPDS:STANDARDY PŘIPOJENÍ ZAŘÍZENÍ K DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ
3.3 UKONČENÍ ELEKTRICKÝCH PŘÍPOJEK
Přípojka nízkého napětí končí standardně v přípojkové skříni.
Přípojkovou skříní je :
a) Hlavní domovní pojistková skříňka - je-li přípojka provedena venkovním vedením.Přípoj ková skříňka musí být plombovatelná nebo se závěrem na klíč odsouhlaseným provozovatelem DS.
b) Hlavní domovní kabelová skříň - je-li přípojka provedena kabelovým vedením.Přípoj ková skříň musí být vybavena závěrem na klíč odsouhlaseným PDS.Přípojkové skříně jsou součástí přípojky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana