Jak se ověřuje funkčnost proudového chrániče?
Jozef BABJAK:
Mám "vadasku" Fluke T140, tá je v celku inteligentná, čo sa týka 30mA chráničov: pri pripojení priamo medzi L a PE ňou tečie skúšobný prúd plusmínus 30mA a chránič vybaví. Ak sa ale najskôr meria určitý čas - v návode sa udáva 6 sekúnd, mám odskúšané, že stačia 4 sekundy - medzi L a N, tak pri následnom meraní medzi L a PE tečie skúšobný prúd len plusmínus 10mA, čo by ešte mal chránič ustáť.
Takže pozor na kategorické tvrdenia "Tá vybaví, tá nevybaví!" Každý správny Cimrmanlóg predsa vie, že "Vybavuje: Šturmcová". ;)
Michal Lužný:
Moje pracovní „vadaska” Voltcraft chránič při měření L-PE nevybaví, ale po současném stisknutí tlačítek na tělese zkoušečky a na měřícím hrotu se jí sníží impedance a chránič letí. Občas praktická věc.
Jiří Schwarz:
Já za dost dobrou "Vadasku" považuji Zerotest... :)
Dušan Chvátal:
Než na sobě je možno otestovat funkčnost chrániče na tchýni >:D
Milan Hudec:
Jak bylo řečeno, pro laika slouží na chrániči tlačítko, revizák pak změří další veličiny spec. přístrojem, nejde jen o samotné změření, ale o správné vyhodnocení naměřených veličin, a to již vyžaduje jistou zkušenost.
P.S.
Jsem přesvědčen, že proudové chrániče bez zvýšené spolehlivosti nejsou určeny pro instalaci do bytů, tj. tam, kde není zaručená pravidelná údržba, její "náhrada" poučením provozovatele mě přijde od zhotovitele instalace téměř podvodná (samozřejmě pokud se nejedná o případ, kdy zákazník normální PCH výslovně požaduje a lepší typ odmítne).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana