Jak se ověřuje funkčnost proudového chrániče?

(1/5) > >>

topol:

Zajímalo by mě jak se dá lehce a bez nějakých speciálních měřících přístrojů zjistit správná funkčnost proudového chrániče, aniž bych to zkoušel na sobě:/

Lukáš Rotrekl:
1) Základní je ověření testovacím tlačítkem - ověříte, že funguje, ale neověříte parametry.
2) U většiny 30mA chráničů ve většině instalací se dá funkčnost ověřit spojením N a PE vodičů, ale není 100% jistota, že  chránič v tomto případě vybaví a navíc už top není pro laika
3) Obyčejná "vadaska" při zkoušce napětí mezi fází a PE 30mA chránič taktéž vyrazí. Dále je možno vyzkoušet mezi jednotlivými fázemi a N na vstupu a výstupu chrániče. Většina "vadasek" při připojení mezi dvě fáze před chráničem a za chráničem vybaví i 100mA chránič, ale zase už to není 100% jistota a navíc opět to není práce pro laika.

*) pozn 1 - mluvím o "obyčejné vadasce" s magnetem, sám mám např zkoušečku s jemným magnetem, který nevyhodí ani 10mA chránič + je navíc vybavena vibračním motorkem, který spolehlivě vyhazuje i 100mA chránič

*) Pozn 2 - pokud jste laik a máte podezření, že je něco špatně, pozvěte RT, který je vybaven přístroji, které změří i paramerry chrániče, jako skutečný vybavovací proud, časy vypnutí atd....     

topol:
Díky za odpověď, myslel jsem si, že stačí proklemovat PE a N.
Vadasku mám takovou tu  u které se rozsvicejí ledky podle dosaženého napětí, tak s touto asi chránič vybavovat nebude při připojení na L a PE ?

Vít Rotrekl:
Citace: topol  09.07.2012, 15:03

Díky za odpověď, myslel jsem si, že stačí proklemovat PE a N.
Vadasku mám takovou tu  u které se rozsvicejí ledky podle dosaženého napětí, tak s touto asi chránič vybavovat nebude při připojení na L a PE ?

Ne ne, ta vám chránič nevybaví.

Radek Červený:
Jak psal kolega Rotrekl, vadaska je pouze orientační test a to ještě není 100%. Záleží na její konstrukci, a výrobce ji nedodává jako tester chráničů, proto i když vadaska chránič vyhodí, nelze říci, zda je tomu dobře či nikoliv.

Jako uživatel jste povinen 1 x měsíčně provést test chrániče stiskem tlačítka na chrániči. Při tomto testu musí chránič vybavit ( pozn. jsou typy chráničů, které tento test nevyžadují, ale v našich běžných podmínkách je jejich instalace spíše vyjímkou ). Celkový stav chrániče měří revizní technik přístrojem na tento test určeným a kromě vybavovacího proudu měří i čas vypnutí. Toto se provádí při každé periodické revizi, zpravidla 1 x za pět let.

Pokud máte jakoukoliv pochybnost o stavu chrániče, oslovte revizního technika s potřebným vybavením.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana