Jak zajistit řádnou vodivost připojení jímacího lana?
Milan Hudec:
Objekt 8x8m, 5m vysoký bez hromosvodu chci ochránit s využitím 4ks osvětlovacích stožárů vysokých 15m umístěných na rozích čtverce 20x20m kolem chráněného objektu, přičemž chci dva z těchto uhlopříčně propojit pomocí lana, otázka zní z jakého materiálu by bylo lano nej. a jak nejlépe konce lana připojit ke stožárům (materiál stožárů v uvažované výšce propojení 10m nad zemí je kov tlustý 8mm).
Vít Rotrekl:
Hmm, nikdy jsem závěsný hromosvod nedělal, ale když na to půjdu logicky, tak na jímací vedení asi bude muset bít z něčeho lehkého a dobře vodivého, napadá mě AlFe lano 50mm, koukl jsem do katalogu Dehn a hle Al lano 50mm, kat. č. 840 050. Jestli správně chápu údaje v katalogu tak při délce 100m je váha 13,5kg, což znamená že při dálce cca 28m (uhlopříčka mezi stožáry mě to vychází na 3,75kg což je prd.
Takže na ukotvní by měla jít použít svorka -"napínací sovrka" kat.č. 241009, za předpokladu že půjde otočit o 90° a základnu našroubovat dvěma šrouby ke sloupu. Pokud je tloušťka materiálu 8mm, nebude problém toho nařezat závit M8.
Ale jak říkám, nikdy jsem závěsný hromosvod nemontoval, takže tou svorkou si nejsem jistej, ale myslím že by to mělo jít. Třeba nám k tomu něco řekne Honza Hájek, ten má určitě katalog v hlavě a bude vědět kterou svorku použít.
Petr Doležal:
S vlastním hromosvodním materiálem problém asi nebude, ale chtělo by to spočítat tahy při daném průhybu (zima + námraza + vítr) a zkontrolovat dle katalogu a nebo výrobce stožáru dovolený tah na stožár. Také bude rozhodující provedení základu. Možná by to chtělo i pevnostní zkoušky od fy Datmolux
IM:
Proč dávat lana, když je objekt v ochranném prostoru stožárů? Stačí kontrolovat jejich uzemnění. :-\
Milan Hudec:
Citace: Milan Illek 23.06.2012, 11:55
Proč dávat lana, když je objekt v ochranném prostoru stožárů? Stačí kontrolovat jejich uzemnění. :-\
Mě tam koule propadne zezhora, a i kdyby ne, prostě nikdy nedělám na chlup :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana