Musí být uzemnění u rodinného domu vždy?

<< < (5/5)

Milan Hudec:
Citace: O. Hošek  12.06.2012, 16:37

Navážu na toho téma. Nedávno jsem byl svědkem, jak se u novostavby provádí uzemění tak, že se zemnící pásky vkládaly do pískového lože, přímo pod ztracené bednění obvodových zdí. Je toto provedení špatné s odovoláním na p. Milana Hudce a jeho návrhem? Nebo je to jenom alternativa?

Vychází se z obecného principu - tj. hromosvod a jeho uzemnění musí být pro blesk lákavější cesta, než budova sama.
P.S.
Doměnka, že budova bez hromosvodu netvoří hromosvod (či spíše cestu pro bleskoplazmu) je od počátku mylná.

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  12.06.2012, 21:05

...
Doměnka, že budova bez hromosvodu netvoří hromosvod (či spíše cestu pro bleskoplazmu) je od počátku mylná.

To tvrdí občas "lidoví vypravěči",  kteří také dokážou tvrdit, že je dobré pracovat pravou rukou a stát přitom na pravé noze...
Stejně je ta příroda "svi*ě",  když se nedá zkorumpovat a nelekne se ani "plzeňského právníka"...

O. Hošek:
Jenom abych to uvedl na pravou míru. Do běžného výkopu (hnědozem) se položil zemnící pasek, přikryl se asi 5cm písku, pak se to celé zalilo betonem a až na to postavilo bednění. Takže de facto pásek leží přímo na zemi.

Mě celkem o nic moc nejde, já tam byl jenom mini-sub-dodavetel, spíše mě zajimá,zda je tento postup když už né správný, tak alespoň dostačující. Je mi jasné, že vykopání dalšího  výkopu jsou peníze navíc pro firmu/investora.

Oldřich Morávek:
Tím, že pásek leží cca 5cm pod betonem, je v místě probíhající elektrolýzi. Správné uložení je v betonu na "stojato",  aby pod páskem nezůstaly bubliny a minimálně 5cm od okraje.
Položení pásku a zapískování je zbytečná a nesmyslná práce navíc, která jen sníží životnost uzemnění
Já to dělám tak, že mám z kusu 6-ky armovacího drátu udělaný dlouhý háček a při betonáži jdu před betonem a pásek si přizvedávám cca 20cm nad dno výkopu.

David Hruda:
Citace: O. Hošek  12.06.2012, 23:10

Jenom abych to uvedl na pravou míru. Do běžného výkopu (hnědozem) se položil zemnící pasek, přikryl se asi 5cm písku, pak se to celé zalilo betonem a až na to postavilo bednění. Takže de facto pásek leží přímo na zemi.

Nechápu, proč nebyl zemnič umístěn do betonu, tak jak se to má dělat a dělá, ale vymyslí se takovýhle nesmysl, který to celé zkazí. Už jsem slyšel o člověku, který celý zemnič před zalitím dvakrát důkladně natřel barvou, tohle je podobné. Spousta věcí se dá později opravit, ale základový zemnič musíte dát napoprvé...

Mě z toho vychází jedna věc: pásek SE položil, přikryl SE... to nebyl ten pásek, ale blb, který než aby si na to někoho pozval, nebo se alespoň zeptal, udělal to sám a teď to stojí za prd. (tohle mě fakt vytáčí a nepomáhají ani plavající ženy).

Minulý týden jsem měřil novostavbu RD s krásným základovým zemničem-odpory 13-25 Ohm.  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana