Musí být uzemnění u rodinného domu vždy?
Kazimír Printerský:
Koupil jsem starší RD a nikde jsem nenašel uzemnění.
El.instalace v domu funguje, ale v budoucnu ji stejně budu předělávat.
Vedle domu (asi 3m) je sloup, odkud je přiveden přívodní kabel k HDSce, která je na boku domu.
Nikde jsem nezjistil, jak je to s uzemněním RD, když je sloup tak blízko.
Ptám se proto, že začínám plánovat opravy (izolace domku, podkopání ...) a nevím jestli počítat s nějakou cenou za "vytvoření uzemnění" (asi pásek kolem domku).
Nebo to není třeba a uzemnění se nemusí dělat.
Jinak hromosvod tam taky není, v blízkém okolí jsou vyšší stavby ....
ale pokuď "půjdu" do nové střechy, určitě s hromosvodem počítat budu.
Robert Jedek:
S obvodovým zemničem počítejte, poslouží vám jak k ochraně před úrazem el. proudem, tak pro hromosvod, který je funkční pouze pro danou stavbu, takže se sousedem, ani s vyšší stavbou nepočítejte :)
A s tím uzemněním se to má tak, že se musí zřídit, pokud je od nejbližšího uzemnění vzdálenost vyšší než 100m.
František Šohajda:
Uzemění si vždy udělejte.....n ové nikdy není na škodu !
Určení hromosvodu podle výpočtu rizika...
Uzeměního není nikdy dost ! (dance) ;)
zejména pro vaši bezpečnost ! :)
Milan Hudec:
Pro inspiraci:
RD obkopu v hloubce 1m cca 1m od základů dokola, použiji uzempásek, přičemž v rozích použiji dále uzemtyče.
RD obkopu v hloubce 1,8m dokola cca. 2m od prvního výkopu, použiji uzempásek, přičemž v rozích použiji dále uzemtyče.
Obě uzemnění mezi sebou propojím v rozích a cca. v prostředku delších stran (uvažuji RD o půdorysu cca. 15x10m).
Coby materiál použiji samozřejmě nerez, pro výkop blíže RD a propojení uzemnění VA4, pro výkop dále od domu, kde nepředpokládám zbytky stavební suti postačí VA2.
Miroslav Minařík:
Citace: Kazimír Printerský 08.06.2012, 09:01
Nebo to není třeba a uzemnění se nemusí dělat.
Jinak hromosvod tam taky není, v blízkém okolí jsou vyšší stavby ....
POZOR! To je jeden z častých a mylných argumentů!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana