Stačí 2pol. 25A proudový chránič na dva okruhy?

(1/6) > >>

MildaCZ:

Zajímalo by mně, jaký zvolit proudový chránič na dva zásuvkové okruhy ...
Mám doma jeden chránič 2pol. 25A, a zajímalo by mně dle vašich názorů, zda ho mohu použít na zas. kuchyňské linky a pračky (samozřejmě vše je taženo zvlášť a bude jištěno 16A jističem B)   .

Hlavní jistič je 3x25A

Pavel Horský:
Ano, použít ho samozřejmě můžete, ale pak doporučuji změřením zjistit, zda budou všechny fáze při běžném provozu domácnosti rovnoměrně zatížené. Může se stát, že tímto zapojením přetížíte jednu z fází a začne vám vybavovat hl. jistič, což je jistě nepříjemné.

MildaCZ:
Takže doporučujete spíše 4pol ? s tím, že jeden pol zůstane volný ?

Jiří Schwarz:
To by bylo na nějaké přezkoušení, změření na místě,jestli je možné dát oba okruhy za chráničem na jednu fázi a ostatní "větší odběry" mít na ostatních. To se na dálku špatně posyzuje.

Ještě jedna poznámka - chránič by měl být dimenzovám podle toho, jaké je před ním jištění. A někteří výrobci doporučují, aby chránič vydržel o stupeň vyšší proud, než je jmenovitý proud předřazeného jističe, protože podle "ampérsekundové " charakteristik y jističe může téci přes jistič řádově o 40% vyšší proud než jmenovitý po dobu až několik desítek minut.

Miroš Jan:
To : MildaCZ
Pokud je jistič před elektroměrem 3 x 25A, je vždy lepší, osadit FI s In alespoň o jeden stupeň vyšší. V tomto případě FI s In = 40A.
Důvod je jasný. Silové kontakty FI, nemusí vydržet to, co vydrží kontakty jističe.
Ledaže by se osadil lepší FI, s integrovanou ochranou všech kontaktů proti přetížení.
 ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana