Je možné PE svorkovnici v rozvaděči považovat za hlavní ochrannou přípojnici?
Jirka Š. Svejkovský:
No, já spíš nacházím u rekonstrukcí připojenou vanu (teda pokud vůbec) na šínu PE. Po centrálním vodiči pospojování ani památky. Maximálně bernard na uříznutý vodovodní trubce. Při výměně potrubí za plast to vzali flexou a vůbec je netrápilo, že je na tom drát. Za připojení pospojování na PE jsem dokonce vděčný.
Jiná situace je u novostavby nebo rekonstrukce RD. Tam vzhledem k rozsahu instalace nevidím důvod HOP neprovést.
Jiří Schwarz:
Osobně raději vídím,když HOP není v rozvaděči
- provedení a zatížitelnost svorek v rozvaděči
- větší možnost zavlečení nějakého přepětí z hromosvodu
- problematické vedení tak, aby nedošlo k souběhu s napájecími rozvody (především pokud jsou použity přepěťovky)...
Jirka Š. Svejkovský:
U paneláku zavlečení napětí z hromosvodu po vodiči pospojování nehrozí, má svojí HOP. Připojit v bytové rozvodnici vanu na PE sběrnu vidím jako dobrý ekonomický kompromis. Co jiného byste tam chtěl připojovat? A tahat vodič z hlavní HOP do každého bytu je řešení víc, než dočasné.
Jan Alin:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 04.06.2012, 21:21
U paneláku zavlečení napětí z hromosvodu po vodiči pospojování nehrozí, má svojí HOP.
Kde?
Lika Zdeněk:
Citace: zerotest 04.06.2012, 16:50
To: Jirka Š. Svejkovský Posláno: Dnes v 16:28
Neviděl. Ale neviděl jsem tam ani potrubí a další inženýrské sítě..., které by přicházely z venku a bylo je nutné spojit do HOP. V paneláku je HOP včetně uzemnění provedeno ve sklepě a jeden vodič je vyveden stoupačkami do každého bytu a tam je napojen na místní doplňující pospojování v koupelně a do bytového rozvaděče. Tento způsob se dělá víc jak 40 roků a nemyslím, že je špatný.
A co ústřední topení, to nejde zvenku ? Také plynové potrubí jde zvenku. Tomu HOP ve sklepě bych příliš nedůvěřoval. Vodič ze stoupaček bývá často ve sklepě přerušen (zloději kovů, zedníci atd.). Použití takového vodiče jako doplnující pospojování v koupelně je pak spíše nebezpečné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana