Která norma hovoří o instalaci v montážní jámě?
haribo:
Existují pro elektroinstala ci v montážní jámě pro auto nějaké normy?
Myslím jestli tam může být zásuvka na 230V, osvětlení na 230V ....
Jiří Buben:
Má montážní jáma odvětrávání? Myslím, že jsem kdysi někde četl, že pokud montážní jáma nemá odvětrávání, pak je zde riziko, že při úniku pohonných hmot a různých provozních hořlavých kapalin, by v jámě mohla vzniknou výbušná atmosféra. V takovém případě by elektroinstala ce musela být provedena s ohledem na stanovení zóny do prostředí s nebezpečím výbuchu. Nemohu si však vzpomenout, kde jsem to četl. Možná vám poradí někdo, kdo tento problém řešil a vyřešil.
Doporučuji vycházet z určení vnějších vlivů, jejichž působení bude prostor vystaven a z nichž vycházejí opatření na provedení bezpečné elektroinstala ce.
Petr Doležal:
Do Vyhledávání zadejte: jám
Třeba něco najdete k užitku.
mafiak:
Citace: Jiří Buben 02.06.2012, 18:15
Má montážní jáma odvětrávání? Myslím, že jsem kdysi někde četl, že pokud montážní jáma nemá odvětrávání, pak je zde riziko, že při úniku pohonných hmot a různých provozních hořlavých kapalin, by v jámě mohla vzniknou výbušná atmosféra. V takovém případě by elektroinstala ce musela být provedena s ohledem na stanovení zóny do prostředí s nebezpečím výbuchu. Nemohu si však vzpomenout, kde jsem to četl.
Pravdepodobne si to spomínate z nejakého článku o LPG. LPG je ťažší ako vzduch a preto jeho prípadný únik je potrebné nútene odvetrať (montáže jamy, podzemné parkoviská).
Pri dnesnych modernych systemoch so vstrekovacmi, pravidelnym servisom (ziadne samodomo) mi to pride doslova postavene na hlavu.
Lukáš Rotrekl:
I výpary benzínu a nafty jsou těžší než vzduch. Benzínové výpary mají relativní hmotnost 4. Co se týká moderních motorů a podobně, tím bych se moc neoháněl. Co se v té jámě bude dělat. Předpokládám, že ze tam ty auta budou spravovat a že při servisních úkonech může k úkapům dojít. Nebo to bude montážní jáma jen na prohlídky nebo opravy na podvozku? Pak by se mělo ošetřit provozním řádem co se tam může a nemůže....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana