Aká môže byť minimálna výška vodičov rozvodu vvn nad zemou?
Axyz:
Citace: Vojtěch Běhunčík 02.06.2012, 18:59
Máte na kole cyklokomputer ? Jak ten se chová ?
P.S.
Je to kanál Váhu ? Potom jediné vedení 400 kV je (EBO) - Križovany - Veľký Ďur - (EMO).
Nedávno som kúpil nový bicykel s úzkym sedadlom a potom som si to začal postupne všímať. Kúpil som aj Garmin ( GPS ). Ešte ho nemám na bicykli. P. Garaj nas tu dosť naplašil. Asi preventívne pomôže spojenie zeme Garmin s kostrou bicykla. V kritickom okamihu by som sa nemal dotknúť o Garmin, aby zo mňa nepreskočila iskra.
To vedenie preklenuje VD Žilina neďaleko Varína.
Ján Garaj:
No to nie je také hrozné. Písal som, že vám sa nič z toho brnenia nestane. Je to iba nepríjemné a pokiaľ nie ste na to pripravený, tak vás to naozaj prekvapí. Ak si dáte telefon k uchu tak vám v ňom môže zapráskať, ako pri búrke. To, že vám pod dáždnikom tzv vlasy stanú dupkom to je naozaj pravda a cítite na hlave aj drobné pichnutie, ak máte mokré vlasy a roztvoríte dáždnik. Skúste si to. Pod tým 400kV vedením som síce v takej situácii nebol, mám pred ním dosť veľký rešpekt, snažím sa čím skôr spod neho vypadnúť, ale pod trolejom 25kV som bol bežne. U vás však máte troleje na železnici napájané jednosmernou šťávou, čo je oveľa menšie napätie 3kV, ak si to ešte pamätám. To by mohol upresniť, pán Schwarc.
novy1:
Citace: Ján Garaj 02.06.2012, 21:24
Pod tým 400kV vedením som síce v takej situácii nebol, mám pred ním dosť veľký rešpekt, snažím sa čím skôr spod neho vypadnúť...
Predpokladám, že rozvod zvn bol vybudovaný ešte pred stavbou VD Žilina. Bočná hrádza VD može mať podla foto výšku asi 6 m, takže vtedy to bolo 8 + 6 = 14 m. Teraz, ako tu bolo povedané, 8 m vyhovuje norme. Ale aj tak by sa mohlo uvažovať o zvýšení stlpa zvn napätia. Pri väčšej vzdialenosti vodičov od povrchu by sa magnetické zložky elm. pola viac rušili a bolo by po probléme.
Vojtěch Běhunčík:
Se vzdáleností je to poněkud ošidné právě z důvodu stanovení Del - viz ČSN EN 50341-1, strana 72.
Pro ilustraci přikládám tabulku vzdáleností nad komunikacemi z ČSN EN 50341-1 a část z hodnocení vlivů vedení 400 kV u rozvodny Mírovka na životní prostředí (Enviros, pan Klicpera).
Zmiňovaná část vedení má minimální výšku vodičů nad terénem 12 m a bere v úvahu i nařízení vlády 1/2008 (O ochraně zdraví před neionizujícím zářením).
P.S.
Citace: Axyz 02.06.2012, 20:13
To vedenie preklenuje VD Žilina neďaleko Varína.
Alespoň řeka je správně. Přiznám se, že na severní uzel jsem zapomněl.
Axyz:
Citace: Vojtěch Běhunčík 04.06.2012, 16:13
Zmiňovaná část vedení má minimální výšku vodičů nad terénem 12 m a bere v úvahu i nařízení vlády 1/2008 (O ochraně zdraví před neionizujícím zářením).
Myslím, že v tom už mám jasno ( to brnenenie je podla normy normálna vec ) a to by mohol byť pre mňa záver.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana