Nejsou některé kontakty v zapojení stykačové kombinace zbytečné?
Jiří Buben:
Nevím haké je v kombinaci použito časové relé, ale pravděpodobně je zapojení kontaktů Q11 a Q13 provedeno z důvodu poruchy relé K1. Pokud by totiž došlo k jeho poruě, pak nesepne stykač Q11 a na motor se nedostane napětí. Jestliže by bylo zapojení privedeno taj, že i při poruše relé K1 sepne stykač Q11, pak se suce mltor nerozběhne, protož stykač Q13, nepropojí druhou stranu cívek motiru, ale na straně stykače Q11 zustane na motoru nsoětí. To je nebezpečnpe pro obsluhu, protože když se ji motir nerozběhne, můůze zapomenout vypnout ovládání tlsčítkem 0 nebo hlavní vypúnač a s klidem se mlže oustit do opravy, přičemž na motoru je stále přivedeno nspětí od stykače Q 11 a po otrvření svorkovnice motoru nastává ohrožení obsluhy. Zkrátka výrobce se to snaží udělat blbuvzdirné. Kontakt Q15 může mít podobnou funkci.
Jiří Buben:
Kriste pane, teď koukám jaké jsem z mobilu udělal šílené překlepy. :-[ Asi budu muset zajít k očnímu. ::)
Zdenek2752:
Je mi sympatický přístup Pavla68 k práci. Dost často je co zlepšovat. Vykonávat něco slepě a bez přemýšlení nepovažuji za správné. Přemýšlení pro někoho není trápení.
Vít Rotrekl:
Citace: Jiří Buben 31.05.2012, 16:53
Kriste pane, teď koukám jaké jsem z mobilu udělal šílené překlepy. :-[ Asi budu muset zajít k očnímu. ::)
Nevím na jakým mobilu píšete, ale já s tím mám taky obrovskej problém...Když ta virtuální klávesnice je tak malinkatá, a já mám velký tlapy.
Pavel68:
Souhlasím s vámi p. Buben - může jít o zvýšení bezpečnosti, aby na vinutí motoru nebylo napětí pouze z jednoho stykače v případě chyby časového relé. (které je určitě na poruchy choulostivější). Mám za to, že z toho samého důvodu některá zapojení řešila i úplné vyřazení časového relé po přepnutí do trojúhelníka.
Ještě budu časem přemýšlet o kontaktu Q15 o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana