student123
|
|
« kdy: 30.05.2012, 22:02 » |
|
Jsem student potřebuji poradit. Mám nakreslit elektroinstala ci v rodinném domě včetně hromosvodu a rozvaděče půdorys důmu rozvod 380V a rozvod 230V. Rozvaděč jsem udělal, mám hotoví. Jen se chci zeptat jak se zakresluje hromosvod. Musím nakreslit půdorys důmu a do toho zakreslit hromosvody (jímače a svody) nebo jak se to dělá ještě jsem to neviděl. Nebo jenom odvodové zdi?
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #1 kdy: 31.05.2012, 07:40 » |
|
Jak? Tužkou!
Do půdorysu se dá nakreslit průběh uzemnění, vyznačit místa napojení svodů na uzemnění,... Do "další vrstvy" připojení na HOP, ale třeba i rozmístění jímačů,... Pak je třeba do nějakého "pohledu z různých stran" nakreslit průběh svodů, připojení na jímací vedení, jímače,...
Ale k čemu to je dobré? Škola by vás měla připravit pro praxi a v praxi je třeba nejprve hromosvod navrhnout tak, aby byly splněny nějaké podmínky pro správnou činnost, při které bude hromosvod chránit jak objekt, jak hodnoty v objektu. "Papír snese všechno", horší je to s "fyzikou", ta si do toho nenechá kecat a funguje nezávisle na tom, co si někdo přál a někam namaloval...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #3 kdy: 31.05.2012, 07:53 » |
|
Na většině škol se to první naučí a pak se dělá praktická práce ?? ne ?
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Hájek
Prostě .... HÁJEK!
|
|
« Odpověď #4 kdy: 31.05.2012, 08:47 » |
|
|
|
|
|
Ján Garaj
|
|
« Odpověď #5 kdy: 31.05.2012, 10:02 » |
|
On to asi student trochu poplietol. Myslenie terajších mladých, ak je to naozaj student, je trochu priamočiarejši e a nejaké prkotiny, sdružené napatie a veci podobné ho momentálne nezaujímajú. Ale skor by som napísal, že asi chce niekomu bližšie nemenovanému trochu pomôcť a urobiť dokumentáciu skutočného vyhotovenia pre kolaudáciu alebo revíziu. I tak še da, pravda kolegovia. S takými dotazmi sa tu predsa občas stretávame. Tak nech sa student vyjadrí a prejaví.
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #6 kdy: 31.05.2012, 18:29 » |
|
Docela zajímavá škola když učí že sdružené napětí je 380V...
A kolik by mělo být? 380 je polovina spodní dovolené tolerance, a pokud nebylo uvedeno "jmenovité napětí", je vše v pořádku.
|
|
|
|
student123
|
|
« Odpověď #7 kdy: 31.05.2012, 19:52 » |
|
Jedná se o zakreslení projektu na papír. Byl jsem v objektu na který dokumentace má být, je to pro někoho z vyšších míst, nevím za jakým je to účelem. Jen mám nakreslit rozvaděč s návrhem jističů. Po objektu rozvod 230V a 380V+hromosvod.
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #8 kdy: 31.05.2012, 20:01 » |
|
Pánové... nepřehánějte.. do psaného bych to asi nedal, ale v mluvě běžně pojem 380 používám, zejména s laiky, je to prostě takové zažitější..... . I když v době kdy se přešlo na 230/400 mě bylo nějakých 12, 13 let a o ellektrice sem toho ještě moc nevěděl.
K tazateli...
Mrkněte na vzorové projekty na knišce. Dbejte na to ať je projekt srozumitelný a a je z něj patrné co tím chtěl básník říct. Když bude potřeba pomožte si nějakým detailem, např dodržení dostatečné vzdálenosti od něčeho, ..... Řekl bych, že není od věci do výkresu jímací soustavy dát řezy nebo pohledy na objekt naznačit do nich ochranné prostory jímací soustavy, ale hlavně kvalitně popsat....
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
student123
|
|
« Odpověď #9 kdy: 31.05.2012, 20:28 » |
|
, určitě využiji vzor
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #10 kdy: 31.05.2012, 23:20 » |
|
... Po objektu rozvod 230V a 380V+hromosvod.
Při napětí 230 a 380V vychází "poněkud šišatý trojúhelník"... Kdtž fázové napětí 230V, tak sdružené 400V Ať to někdo zbytečně nenapadne...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #11 kdy: 01.06.2012, 00:06 » |
|
A kolik by mělo být? 380 je polovina spodní dovolené tolerance, a pokud nebylo uvedeno "jmenovité napětí", je vše v pořádku.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #12 kdy: 01.06.2012, 08:47 » |
|
Je zvláštní, jak se "220" i "380" drží. Každou chvíli to slyším i od elektrikáře. Je top prostě zažrané pod kůži víc, než zdrávo.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Ján Garaj
|
|
« Odpověď #13 kdy: 01.06.2012, 08:52 » |
|
Tak páni je to úplne jasné.Jedná sa o projekt skutočného vyhotovenia alebo niečo podobného.Stud ent sa potrebuje niekomu tzv zadara priblížiť. Aj takí sme. Nemal by však zavádzať, že sa jedná o školskú úlohu alebo niečo podobné. On by mu to mohol, v prípade nejakej poruchy alebo havárie, onen niekto aj osladiť alebo osoliť.
|
|
|
|
student123
|
|
« Odpověď #14 kdy: 01.06.2012, 14:05 » |
|
Jde tu o to aby se projekt naplánoval a ne zrealizoval
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #15 kdy: 01.06.2012, 15:20 » |
|
Je zvláštní, jak se "220" i "380" drží. Každou chvíli to slyším i od elektrikáře. Je top prostě zažrané pod kůži víc, než zdrávo.
Dlouhá léta se to tak říkalo a starší lidé to tak říkat budou. Ještě jsem slyšel říkat silný proud - 380, 400 a slabý proud - 220, 230.
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #16 kdy: 01.06.2012, 16:16 » |
|
Tak páni je to úplne jasné.Jedná sa o projekt skutočného vyhotovenia alebo niečo podobného.Stud ent sa potrebuje niekomu tzv zadara priblížiť. Aj takí sme. Nemal by však zavádzať, že sa jedná o školskú úlohu alebo niečo podobné. On by mu to mohol, v prípade nejakej poruchy alebo havárie, onen niekto aj osladiť alebo osoliť.
Pane Garaji, jsem čím dál víc fascinován výkonem vaší věštecké koule- jinak si vaše výlevy nedovedu vysvětlit. (viz vaše popírání existence tazatele jménem IBL...)
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Mirek Vašák
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #17 kdy: 01.06.2012, 18:04 » |
|
Na škole mi zadal učitel narýsovat trafo v řezu a já nevěděl jak to myslí a nakreslil jsem to po svém a překvapil mně, že to není ono že myslel něco jiného. 5 mě neminula. Ponechme stranou můj styl rýsování" mimochodem nic moc" a zamysleme se nad tím zda opravdu někdy studenty "nehodí do vody" a plav aniž by dostastečně vysvětlili co vlastně po nich chtějí. To že občas někdo zneužije práci studenta nebo učně ve svůj prospěch, jsme určitě zažili každý.
|
|
|
|