Odkud se vzalo číselné označování zapojení vypínačů?
Michal Lužný:
Citace: Václav 3 29.05.2012, 06:27
Dnes se prakticky nepoužívá, býval ještě v otočném provedení výbavou rozvaděčů osvětlení schodišť v panelácích v 70. a 80. létech a umožňoval přepínání stálého provozu a provozu se schodišťovým automatem.
Přesně tak, i datování odpovídá. :) V bytovce z roku 1977 slouží ke spokojenosti dodnes. Pravda, přepíná se málokdy, na večerní úklid schodiště bývají obyvatelé vybaveni sirkou do vypínače. ;)
ht:
Já bych tedy potřeboval vysvětlení i k těm dalším, nejlépe schéma. Kromě 1, 6, 7, samozřejmě.
Václav 3:
to ht:
Co vám není jasné na dvojpólovém a třípólovém spínači? Spíná najednou dva nebo tři dráty stejně jako jednička jeden a slouží ke spínání spotřebičů, kde je třeba vypínat všechny pracovní vodiče ( 2p - sítě IT, 3p - třífázové spotřebiče)
Pětka jsou dvě jedničky umístěné v jednom těle, funkci otočného provedení jsem popsal minule, 5a a 5b jsou identicky jako kolíbková pětka mechanicky spojené 1+6 a 6+6 jak jsem napsal ve svém původním příspěvku, v otočném provedení 5a a 5b neexistovaly - proto asi mají označení s písmenkovým indexem
Jedině ta čtyřka je něčím zajímavá, funkci otočného provedení jsem zde již popsal také, funkci čtyřky v moderním provedení zastane kolíbkový spínač 1 - 0 - 2, čili přepínač s nulovou polohou uprostřed.
František Šohajda:
Citace: Jiří Schwarz 29.05.2012, 06:55
A za "komančů" se někdy používal jako tzv. hotelový :'(
Občas někde z důvodu šetření elektřinou to bylo zapojené tak, aby zapínal "menší nebo větší světlo" a aby nezůstávala svítit obě světla současně... (zle)
Jeho výměna je problém ?
Nové typy SA mají takové přepínání na sobě.....ale zejména starší lidi to nesou s pláčem,pokud se pokazí... :'(
Z páčkových takový nelze udělat, a otočné se už nevyrábí..... (dance)
Petr Doležal:
.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana