Odkud se vzalo číselné označování zapojení vypínačů?

(1/3) > >>

Lukáš Matějka:
Často se objevuje označování vypínačů čísly (1,2,5,6,7...)
Kde se toto značení vzalo? Má nějaký smysl nebo to jsou pořadová čísla? Co chybějící čísla z řady (2-4, 8+).
Je nějaká možnost odvodit z čísla jak zapojení vypínače vypadá? Nějaká pomůcka jak to nemuset pokaždé hledat, když to potřebuju vědět jen párkrát za rok?

Původní zcestná otázka: "Řazení vypínačů - číselné označení?"

Vít Rotrekl:
2,3,4 se neztratilo... je to dvou-,  tří-,  čtyřpólový spínač  (dance)
Jak si to zapamatovat? Nevím, já to mám tak nějak zautomatizovan ý. Ale kdysi jsem od nějakého výrobce (snad vypínačů?) viděl takovou kartičku velikosti cca platební karty a na tom to bylo pěkně nakreslené.

Václav 3:

1) - jednopólový
  2) - dvojpólový
  3) - třípólový
  4) - skupinový
  5) - sériový, lustrový, dvojitý
  5a) - dvojitý 1 + 6
  5b) - dvojitý 6 + 6
  6) - střídavý, schodišťový
  7) - křížový

Václav 3:
Ještě vysvětlení k tomu číslu 4:

Dnes se prakticky nepoužívá, býval ještě v otočném provedení výbavou rozvaděčů osvětlení schodišť v panelácích v 70. a 80. létech a umožňoval přepínání stálého provozu a provozu se schodišťovým automatem.  Spínal v následujícím pořadí: vypnuto - 1. okruh - vypnuto - 2. okruh (- vypnuto). Otočná verze č. 5 spínala: vypnuto - 1. okruh - 1. a 2. okruh - 2. okruh (- vypnuto)

Jiří Schwarz:
Citace: Václav 3  29.05.2012, 06:27

Ještě vysvětlení k tomu číslu 4:
...Spínal v následujícím pořadí: vypnuto - 1. okruh - vypnuto - 2. okruh (- vypnuto)...

A za "komančů" se někdy používal jako tzv. hotelový  :'(
Občas někde z důvodu šetření elektřinou to bylo zapojené tak, aby zapínal "menší nebo větší světlo" a aby nezůstávala svítit obě světla současně... (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana