Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Je možné použiť 3x 1F istič namiesto 3F ?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Je možné použiť 3x 1F istič namiesto 3F ?  (Přečteno 4093 krát)
Juraj Hámorský
*

« kdy: 22.05.2012, 12:37 »

Stretol som sa nedávno s takým riešením, že domáci si kupil 3 1F istice (asi 16A) a spojil ich ohnutým pleškom a tak vytvoril 3F istič. Bolo mi to čudne a tak som sa spýtal prečo takéto riešenie. má tam zapnutý 3F spotrebič a z jednej fazy napojený 1F spotrebič. A vraj mu je lepšie kúpiť jeden 1F istič ako jeden 3F istič (no uznajte je to lacnejsie Úsměv ked náhodou zhorí, alebo sa pokazí. Zrejme to nie je najlepsie riesenie, ale ako mu to vyhovoriť?
Zaznamenáno
Jozef BABJAK
« Odpověď #1 kdy: 22.05.2012, 14:20 »

Aký 3F spotrebič tam má pripojený? Prvý zhorený motor mu naznačí veľmi jasne, koľko ušetril a ako prechytráčil všetkých okolo.
Zaznamenáno
Milan Hudec
*

« Odpověď #2 kdy: 22.05.2012, 15:23 »

Kupovat jističe (jakékoli) je velmi neekonomické, jistě by šli vyrobit na koleně z něčeho, co je doma po ruce.
Zaznamenáno
karel přistoupil
« Odpověď #3 kdy: 22.05.2012, 16:55 »

A vraj mu je lepšie kúpiť jeden 1F istič ako jeden 3F istič (no uznajte je to lacnejsie Úsměv ked náhodou zhorí, alebo sa pokazí. Zrejme to nie je najlepsie riesenie, ale ako mu to vyhovoriť?
Pokud mu za nějaký čas vyhoří 1F jistič a vymění jej za nový, může se setkat s problémem, že na ostatních 1F jističích spojených na 3F se podepsal čas a budou třeba dělat problémy při nahazování. Stejně pak bude muset vyměnít i ostatní a to už by se vyplatilo koupit 3F.
Zaznamenáno
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #4 kdy: 22.05.2012, 17:06 »

Stretol som sa nedávno s takým riešením, že domáci si kupil 3 1F istice (asi 16A) a spojil ich ohnutým pleškom a tak vytvoril 3F istič. Bolo mi to čudne a tak som sa spýtal prečo takéto riešenie. má tam zapnutý 3F spotrebič a z jednej fazy napojený 1F spotrebič. A vraj mu je lepšie kúpiť jeden 1F istič ako jeden 3F istič (no uznajte je to lacnejsie Úsměv ked náhodou zhorí, alebo sa pokazí. Zrejme to nie je najlepsie riesenie, ale ako mu to vyhovoriť?

Je potřeba si položit otázku, kolikrát za život by musel ten 3F jistič měnit a co bude říkat, až bude muset díky jeho bastlířským sklonům sáhnout daleko hlouběji do kapsy při placení převynutí motoru a nebo při koupi nového spotřebiče. A já to takovým lidem přímo ze srdce přeji.
Pánovi totiž nedochází jedna podstatná věc a tou je konstrukce a vnitřní uspořádání 3F jističe.
Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Jiří Schwarz
*

« Odpověď #5 kdy: 22.05.2012, 17:25 »

Mám dojem, že i u jističových sestav (jistě pamatujete staré řady ITV a ITM) dává výrobce "mezi jističe" takové segmenty, můžeme je nazvat "závislostní čudlíky".
Pokud u 3 jističů spojím pouze ovládací páčky, bude mít opravdu jeden vypadlý jistič takovou sílu, aby vypnul i zbývající 2 fáze?
Odvaha a vynalézavost kutilů je někdy obdivuhodná!
Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #6 kdy: 22.05.2012, 17:34 »

Pokud u 3 jističů spojím pouze ovládací páčky, bude mít opravdu jeden vypadlý jistič takovou sílu, aby vypnul i zbývající 2 fáze?

No já mám právě za to, že takovou sílu nemá.
Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*

váš elektrikář a revizní technik

« Odpověď #7 kdy: 22.05.2012, 17:42 »

A já si myslím, že je to úplně jedno. Pokud si "domácí" sám kupuje jističe a montuje si je spolu s nějakým bastlem, stejně mu to nevymluvíte. Je prostě přesvědčen o své pravdě a kvalitě svého nápadu, že je škoda na něj plýtvat články z norem a zákonů.  Tolik moje zkušenosti. Každá rada bude brána, jako pokus z něj dostat peníze, které si sám ušetřil, za pomoci svých nápadů a rad kamarádů z hospody, kteří to všechno vědí nejlépe. (škoda že nejsou ve vládě. to by jsme se měli dobře  zle )

Naopak to je jasné varování, že zde si musím dát moc velký pozor. Práci domlouvat velmi opatrně, nebo raději zavčasu utéct. JInak může pod jeho bastlem být i moje jméno, o což rozhodně nestojím.

No já mám právě za to, že takovou sílu nemá.

SOuhlasím. NAvíc při vypadnutí krajního jističe, se to musí celé mechanicky "křížit".

A já to takovým lidem přímo ze srdce přeji.

Také tak. KDo chce kam, ať si tam vleze. Každý svéprávný občan, má právo volby. Ale pak si také sám musí nést důsledky svých rozhodnutí.
Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.037 sekund, 21 dotazů.