Je nutné připojit pracovní stroje vodičem ochranného pospojování k HOP?
Radislav Pražák:
Ve výrobní dílně z roku cca 1996 jsou umístěny CNC obráběcí stroje a soustruhy - cca 5 ks. Všechny stroje jsou připojeny přes zásuvku 400V/32A. Překvapilo mě, že stroje nejsou vzájemně pospojeny samostatným z/ž vodičem ochranného pospojení a následně připojeny k HOP. Je tímto porušena nějaká norma?
Daniel Hudzík:
Su stroje vybavene svorkou na pripojenie ochranneho vodica? Udava vyrobca strojov povinnost pripojit ich na HOP?
Pavel Horský:
A co protokol o určení vlivů? Bez tohoto asi nebudete schopný posoudit, zda stroje musí být nebo nemusí být připojeny na soustavu doplňujícího pospojení neživých částí.
Já bych je pospojil a na nic bych se neptal.
Nepředpokládám, že jsou stroje nějak zvlášť chráněny (proudový chránič) a proto může nastat v případě mechanického přerušení vodiče PEN a náhlém zavlečením napětí na kostru stroje obrovský průšvih, který si jistě dovedete představit.
Lze se odvolat na ČSN 33 2000-4-41 ed.2, článek 415 Doplňková ochrana, čl. 415.2 Ochrana doplňujícím pospojením
František Šohajda:
I když nevíme podrobnosti jak píše kol.Horský, zejména VV, tak není vyhození těch "pár" korun za doplňkové pospojení všech strojů ,popř napojení na HOP (pokud je).....
I když to podle VV nebude potřeba, provedení pospojení bude mít jistě velký plus pro bezpečnost !
Pokud to bude "lepší" jak uvádí normy, tím lépe a zejména bezpečněji! (dance)
Jiří Schwarz:
Citace: Pavel Horský 13.05.2012, 10:57
...
Já bych je pospojil a na nic bych se neptal.
...
Velmi rozumný přístup.
Je lepší "půl hodiny dělat", než půl šichty přemýšlet, jestli to musím udělat nebo ne!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana