Aký priemer vodiča zvolit ku vodu FeZn v zemi?

<< < (3/4) > >>

Rado72:
A ako by ste tu FeZn 8mm do zeme posudzovali ako RT.  Je to v súlade s normami ,  takže bez závad?

Pavel Horský:
Jelikož je vývod součástí zemniče, pak je nutno postupovat dle ČSN 33 2000-5-54 ed.3, kde je jasný požadavek na drát FeZn průměru 10mm.

Jako RT postupuji neoblomně a vyžaduji FeZn 10mm s odkazem právě na výše uvedenou ČSN. Pokud by byl použit drát FeZn8, vyhodnotil bych to jako závadu. A je pravda, že jsem se s vývody z drátu 8mm ještě nikde nesetkal.

Kamil Novák:
Citace: Pavel Horský  12.05.2012, 08:32

Jelikož je vývod součástí zemniče, pak je nutno postupovat dle ČSN 33 2000-5-54 ed.3, kde je jasný požadavek na drát FeZn průměru 10mm.

Jako RT postupuji neoblomně a vyžaduji FeZn 10mm s odkazem právě na výše uvedenou ČSN. Pokud by byl použit drát FeZn8, vyhodnotil bych to jako závadu. A je pravda, že jsem se s vývody z drátu 8mm2 ještě nikde nesetkal.

Tak to tam u vás na západě dělají hromosvody asi samí poctivci.  :o
Já musím konstatovat, že zde v Krakonošově je tomu skoro přesně naopak. Těžko si vzpomenu, kdy naposledy jsem viděl ze země trčet něco silnějšího než FeZn 8mm.  :(
I když je pravdou, že těch pár hromosvodů, které ročně okouknu, není nijak vypovídajících .

Jan Alin:
Citace: Kamil Novák  12.05.2012, 09:53

Tak to tam u vás na západě dělají hromosvody asi samí poctivci.  :o
Já musím konstatovat, že zde v Krakonošově je tomu skoro přesně naopak. Těžko si vzpomenu, kdy naposledy jsem viděl ze země trčet něco silnějšího než FeZn 8mm.  :(

Já vídám osmičku i desítku, často také pásek. Jeden čas o tom šla debata a osmička do země byla v jedné verzi normy povolena, nevím zda to byla tisková chyba, ale od té doby se se mnou stále někdo hádá že tam přijde osmička a že je to správně. Obdobný zmatek je s umývacím prostorem a dalo by se pokračovat. Stále si myslím, že změny norem jen pro to, aby se vykázala činnost, jsou k ničemu a škodí.

Milan Hudec:
Myslím, že odborníci by měli debatovat nanejvýš o niancích použití A2 či A4, nikoli FeZn-to je řešení nehodné pozornosti.
Vždy to srovnávám s tímto:dle norem je pro rozšíření stáv. instalací za určitých okolností možno použít taktéž Al nízkých průřezů, - kolik odborníků do takového řešení jde?-neznám ani jednoho.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana