Proč HDO přerušuje střední a ne fázový vodič?

<< < (2/5) > >>

Štefan Beláň:
Pokud vás to pane Baierle ještě zajímá, tak se pokusím o odpověď. Je to letitý problém z doby totality, kdy platily pro celou ČSSR připojovací podmíky č.9. Tam byly schémata takto vytvořená a přetrvávají dodnes, přestože se jedná o prušení normy ČSN 33 2000-5-52 čl.520.N4.2 ( dříve platné ČSN 34 1050 čl.3),  kde je jasně a logicky řečeno " Samostatné proudové obvody musí mít plný počet vodičů potřebných pro funkci připojených zařízení...." Ovládání jedním vodičem je technické "perpetum mobile" a nebo hrubá závada a porušením uvedeného článku. Těsně po revoluci došlo ke snahám změnit tato schémata tím, že byly správně dolněná pomocná ovládací relé. Pak proudový obvod vycházel z bytové rozvodnice k elektroměru na pomocné relé a zpět, a bylo již jedno zda se ovládá fází nebo N vodičem. Pak na nátlak dodavatele elektřiny začaly dohady jak to tvůrce schémat myslel a skončilo to vysvětlením, že pomocná relé jsou relé v bytových rozvodnicích a vše bylo zas na počátku. Vyvrcholením bylo, že si každý rozvodný závod vydal své připopjovací podmínky dle svého uvážení - někdo lépe někdo hůř. Ale problém s porušením uvedeného článku přetrvává a řeší se "s důrazněním a nutností",  že jističe ovládacích obvodů  m u s í  být z fáze L1, Tím se vyřešil problém funkční nikoliv bezpečnostní!Ptám se kde ZAČÍNÁ a kde KONČÍ proudový obvod.

Pavel Horský:
A to je pořád prd proti tomu,že dnes platí-"co elektroměr,to HDO".V bytovce pak už jen po letech natřou rozvaděče a mají vlastně rovnou vymalované chodby :-)

:
Vážení, mám pocit, že doby, kdy tzv. neměřený proud pro cívku stykače byl odebírán přes samostatný zaplombovaný jistič jsou fuč (včetně zaplombovanéko stykače - kvůli černým odběrům),  že nyní je politika jiná - prostě: "Natáhni si tam svůj měřený proud, já Ti budu spínat N" - jak jednoduché, a hlavně levné -)plať si ovl. proud!
A to že je předepsána L1?,  myslím, že kvůli spojenému ovládání pro více uživatelů - nebo se mýlím - pokud ano opravte mne. Trochu mi mrazí, když si uvědomím (pokud je to spojení pravda)že vlastně jsou propojeny alespoň dva samostatně měřené systémy přes seriově spojené cívky stykačů. Brrrrr, ale asi to pravda nebude, pak jen nevím proč trvají na L1??  RR

Štefan Beláň:
Pane Petr, nevím zda máte k dispozici schéma zapojené jednotlivých rozvodných závodů ( asi lépe řečeno  dodavatelů) . Jestliže ano, podívejte se na jednotlivá schéma pro napojení třeba boiléru a přímotopů. V drtivé většině se pro každou skupinu používá jiný jistící přístroj a proto důraz na L1.  To už ani nemluvím o skupinovém ovládání - tato schémata tam jsou také. Myslíte si, že je to z hlediska úrazu a bezpečnosti v pořádku? Ve všech případech je použit vodič N z jiného rozvaděče než je jisticí prvek a proto: " Kde zažína a končí proudový obvod podle ČSN!". Každý rozumný elektrikář provede alespoň to, že osadí jeden společný jistič pro  ovládání. Situace se alespoň trochu zlepšila s požadavky elergetiky " jeden odběr = jeden spínač HDO",  ale s problémem těch rozvodných závodu, které memají nedostatek spínačů HDO k montáži na svorkovnici elektroměru. Pak začínají problémy s prostorem pro více odběratelů v činžovních obytných domech. Pro každý dvosazbový odběr potřebujete dvě místa.

:
Vážený pane Beláni,
nelíbí se mi to, a ani nechci nad tím polemizovat (spíš jsem si chtěl trochu postěžovat),  ale bohužel RZ diktují vše - oni mohou. Jen poopravím, že na každé nové odběrné místo (nebo upravené)spotřebujete dvě stará - bez ohledu na HDO, a musí být "zadrátovaná desítkou",  a to i kdyby tam bylo jen 3x10A.  RR

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana