Proč HDO přerušuje střední a ne fázový vodič?

(1/5) > >>

David Baierle:
<p>Muze mi prosim nekdo vysvetlit, proc se v elektroinstala ci tykajici
HDO (tj. ovladani sazbove civky elektromeru, ovladani blokovacich rele a nasledne stykacu atd.) prerusuje stredni vodic namisto faze? Na civkach je pak trvale napeti. Predpokladam, ze to neni jen tak pro nic za nic, ale marne se snazim prijit na nejaky rozumny duvod a docela by me to zajimalo.</p>

Jiří Pastl:
HDO jednoduše pouze přerušuje obvod. Proč HDO přerušuje obvod odepnutím PE vodiče? Domnívám se, že jde o předjištění tohoto obvodu. Jistič se nachází např. ve vzdáleném rozvaděči. Pokud by se spínala přímo fáze, pak byste měl mít vedle HDO navíc jistič. Pokud se mýlím, budu rád když mne někdo opravíte.

Honza:
Ano máte tak nějak pravdu ale za prvé se spíná a odpíná N !S tím jističem máte tak trochu pravdu prostě takhle je to jednoduchý ........a když by jste tam pouštěl fázy tak jistič by ¨musel být v el. rozvaděči pravděpodobně zablombovaný tak že kdyby se stal zkrat tak by nevypadl asi.Když by jste ho chtěl vynout aby jste neměl v bytový rozvodnici napětí tak by to zase nešlo takže jedině spínat a odpínat N 8)
nějak jsem se do toho zamotal :zz:

:
Domnívám se,že je to kvůli černému odběru.Z HDO do Vašeho rozvaděče můžete mít v podstatě natažen pouze jeden vodič,a to nulu.Ta se spíná přes HDO.V podstatě je možné si z rozvaděče pustit fázi na kontakt HDO a druhým vodičem spínat cívku stykače.Ale energetické závody vyžadují spínání nuly a standardní  zapojení.Fázov ý vodič pro ovládání HDO a elektroměru ,si myslím, že je brán před elektroměrem.T edy není měřen.Pokud by jste tuto fázi pustil k vám do rozvaděče přes kontakt HDO,tak  vše bude fungovat,ale z této fáze můžete mít černý odběr, který bude sice omezen ampéry jističe HDO.
Krátce,ve Vašem rozvaděči by jste měl neměřenou fázi.:-)))A že by se našli koumáci,to je zřejmé z diskuse na staré elektrice.

Karel Panský:
Myslím,že je to proto,aby se mohl jistič stykače bojleru nacházet v podružném rozvaděči a tím pádem mohl být obvod stykače nekomplikovaně jištěn.Navíc na el.desce stejně nemá co dělat.Další věcí je,že pokud by jste vypli hlavní jistič podr.rozvaděče,tento vodič by byl při sepnutém HDO pod napětím,což není žádoucí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana