Mohu použít N vodič z 1f zásuvky pro 3f+N+PE?
Petr_P:
Citace: Daniel Hudzík 09.05.2012, 12:14
Predstsavte si situaciu, ze odpojite privod 1f zasuviek (kvoli udrzbe napriklad) a tym dojde k preruseniu N vodica aj v 3 fazovej.
To máte pravdu, toto bych tedy spolehlivě eliminoval FI chráničem těsně před zásuvku. Dokonce myslím, že jsou 5. kolikové zásuvky i s chráničem.
Že to nevyhovuje normě, to je mi taky jasné, proto bylo v otásce jestli je to velká "prasárna" nebo ne. Protože teoreticky by to šlo. Ovšem teoreticky jde hodně věcí, ale praxe bývá jiná. Je mi jasné, že nejlepší řešení je vyměnit kabel. Proto píši na toto fórum, jelikož si myslím, že jsou tady elektrikáři, kteří mají s instalatéřinou zkušenosti.
Je mi jasné, že mi tady žádný RT nenapíše "jo klidně to tak zapoj" to by bylo asi trochu kontraprodukti vní :)
Mimochodem elektrikář jsem a živím se tím, ale v jiném odvětví, proto vím že teoreticky to jde, ale nevím jak moc velká "prasárna" to je.
Milan Hudec:
Situaci bych vyřešil budto výměnou kabelu, což je někdy problém, nebo přechodem do místní TT.
Petr M:
Citace: Petr_P 09.05.2012, 14:13
To máte pravdu, toto bych tedy spolehlivě eliminoval FI chráničem těsně před zásuvku. Dokonce myslím, že jsou 5. kolikové zásuvky i s chráničem.
Chránič reaguje na unikající proud, na na přerušený vodič (norm)!!
Pozvěte si odborníka, ať vám vymění kabel. Bude to nejlepší, nejbezpečnější a možná i nejlevnější řešení. S vaší znalostí elektrotechnik y si totiž při svépomocné úpravě čehokoliv koledujete o přehlídku aut s modrýma majáčkama před vaším domem.
Vít Rotrekl:
Citace: Milan Hudec 09.05.2012, 14:34
Situaci bych vyřešil budto výměnou kabelu, což je někdy problém, nebo přechodem do místní TT.
Co vy s tou sítí TT pořád máte?? :D
Nicméně toto by teoreticky šlo, ale byl by tam nutnost chrániče, že. A nevím jak by se v tom kabelu CYKY 4x2,5 přeznačoval ZŽ vodič na modrý. Vzhledem k průřezu 4mm z něho PEN udělat nepůjde...
Daniel Hudzík:
Citace: Vít Rotrekl 09.05.2012, 17:37
Co vy s tou sítí TT pořád máte?? :D
Nicméně toto by teoreticky šlo, ale byl by tam nutnost chrániče, že. A nevím jak by se v tom kabelu CYKY 4x2,5 přeznačoval ZŽ vodič na modrý. Vzhledem k průřezu 4mm z něho PEN udělat nepůjde...
TT siet je vyhodna na miestach, kde hrozi aspon obcasne testovanie chranica..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana