Seitecusb20
|
|
« kdy: 06.05.2012, 20:21 » |
|
V jednom domě jsem dělal nové rozvody, ale majitel je trošičku škrt a material si chtěl kupovat sám.. Já mu psal co ma koupit a on to koupil. Teď k problému .. napsal jsem mu že potřebuje 1f 16A chraničojistič a dnes mi dovezl 25 A.. Problém nastává hned v několika bodech ... jedná se o zásuvku na kuchynské lince ke které je určen a druhý problém je, že hlavní jistič je 25....
Otázka zní ... Bude velké zlo zasuvku na kuchynské lince připojit na 25 chraničojistič ?
|
|
|
|
|
Seitecusb20
|
|
« Odpověď #2 kdy: 06.05.2012, 20:44 » |
|
Zlo převeliké, kde koupil, ať tam vymění. Jen mám obavy, že 16A neměli a vnutili mu těch 25A se slovy: "Čím víc ampér, tím více výkon"
Jojo, já osobně jsem si to myslel také...
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #3 kdy: 06.05.2012, 20:44 » |
|
No to bude velké zlo... 1. Zásuvka určitě není stavěná na 25A 2. Nepředpokládám, že k zásuvce vede kabel CYKY 3x4mm2 (možná i 6mm2, to by se muselo spočítat dle místních podmínek) 3. Chráničojistič 25A/0,03/4 jsem ještě neviděl (jdu koukat do katalogů) EDIT 20:48: Tak existuje. šrek má dokonce jednofázově do C40A/1+N/0,03, ovšem trojfázové jen do C16/3+N/0,03
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|
|
Seitecusb20
|
|
« Odpověď #6 kdy: 06.05.2012, 20:50 » |
|
Nehledě na to, že rozvaděč si máte nechat udělat odbornou firmou aby jste měl štítky a dokumentaci k revizi!
Při malé rekonstrukci (3 jističe ) do starého rozvaděče snad nebudu řešit odbornou firmou, když stačí nacvaknout zapojit a je to ...
|
|
|
|
Petr M
|
|
« Odpověď #7 kdy: 06.05.2012, 20:53 » |
|
To smrdí rekreací na Krymu . Pokud tam není nějaká průmyslová zásuvka 230V/32A a odpovídající kabel, je nadproudová ochrana na úrovni hřebíku v pojistkové vložce. 3. Chráničojistič 25A/0,03/4 jsem ještě neviděl (jdu koukat do katalogů)
Spíš mě napadá, jestli to nebude 2P chránič bez nadproudu...
|
|
|
|
Seitecusb20
|
|
« Odpověď #8 kdy: 06.05.2012, 20:57 » |
|
To smrdí rekreací na Krymu . Pokud tam není nějaká průmyslová zásuvka 230V/32A a odpovídající kabel, je nadproudová ochrana na úrovni hřebíku v pojistkové vložce. Spíš mě napadá, jestli to nebude 2P chránič bez nadproudu... Donesl to s tím, že mu to doporučili ... Já věděl, že to bude určitě zlo, proto jsem se raději poradil.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #10 kdy: 07.05.2012, 01:12 » |
|
Jak se takhle může ptát někdo, kdo dělá el. rozvody? TO je vtip? Při malé rekonstrukci (3 jističe ) do starého rozvaděče snad nebudu řešit odbornou firmou, když stačí nacvaknout zapojit a je to ...
JO, taky názor. Zajímá mě definice "malá rekonstrukce" a "velká rekonstrukce". Znám jen definici rekonstrukce, možná ještě částečná rekonstrukce. ALe u soudu je pak jedno, jestli jste dělal jednu zásuvku, nebo celý dům. Jde o práci na VTZ (vyhrazená tech. zařízení) kde podle zákona smí práci provádět pouze osoby s oprávněním. Zkuste o svém názoru pak přesvědčit PČR. I podle mého soudu, půjde o 2P chránič, bez nadproudové ochrany 25A. Úplně vidím, jak laik ve velkoobchodě vysvětluje co a k čemu to potřebuje, když ani nechápe k čemu a proč to vlastně má doma.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #11 kdy: 07.05.2012, 05:53 » |
|
Jističochránič má na sobě označení s vyjádřením charakteristik y jističe (obvykle písmenka B,C,D), takže např. B16/2/0,03/, chránič má vyznačenu pouze hodnotu proudu 25/2/0,03. Tento systém značení odpovídá výrobkům Eaton-Moeller, jiní výrobci mohou mít označení jiné, ovšem vždy je zachováno to, že pokud se jedná o jističochránič, je vyznačena charakteristik a jističové části.
|
|
|
|
XL
|
|
« Odpověď #12 kdy: 07.05.2012, 06:16 » |
|
Otázka zní ... Bude velké zlo zasuvku na kuchynské lince připojit na 25 chraničojistič ?
Nic ve zlém, chápu že učený z nebe nespadl a je rozhodně lepší se zeptat - za to máte plus, ale přece bych se asi trochu bál bydlet v domě, kde provedl rekonstrukci někdo, kdo pokládá takovouto otázku. Pokud je to opravdu jističochránič , přívod 3Cx2,5 a 16A zásuvka tak rozhodně ne. Pokud..... Zkuste dodat ještě třeba foto onoho přístroje.
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #14 kdy: 07.05.2012, 07:21 » |
|
Při malé rekonstrukci (3 jističe ) do starého rozvaděče snad nebudu řešit odbornou firmou, když stačí nacvaknout zapojit a je to ...
Taky jsem si myslel, že když udělám jen takovou malou "rekonstrukci" auta, dám tam motor z bouraného vozu a upravím zadní část, aby se tam dalo něco naložit, že to bude OK Ale prý mi to neprojde na STK... To je opravdu takový rozdíl mezi prováděním STK u aut a revizí u elektroinstala cí, když obojí (auto i elektroinstala ce) může "maximálně způsobit někomu úraz"?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Honza Páral
|
|
« Odpověď #15 kdy: 07.05.2012, 09:43 » |
|
Taky jsem si myslel, že když udělám jen takovou malou "rekonstrukci" auta, dám tam motor z bouraného vozu a upravím zadní část, aby se tam dalo něco naložit, že to bude OK Na vesnicích zcela běžný postup, a pokud zůstanete jen u té výměny motoru tak i v běžném provozu takových aut potkáte hromady (Škoda 120 s motorem z Felicie atd...). Jedou za dva roky se tam před STK hodí původní a po kontrole se vymění. Znám lidi co si doma dělali i rozvody plynu (a na ty není ani potřeba revize) - elektrika je proti tomu prý brnkačka
|
|
|
|
Petr M
|
|
« Odpověď #16 kdy: 07.05.2012, 09:52 » |
|
Znám lidi co si doma dělali i rozvody plynu (a na ty není ani potřeba revize) - elektrika je proti tomu prý brnkačka Na plyn je potřeb tlaková zkouška... V koupeným domě jsem narazil taky na amatérský kulišárny. Nachystaný kabel do průjezdu, původně na keramickou pec. Jištění 20A/B, taženo po dřevěným trámu, bez RCD... A je to CYKY 5x2,5 Chtěl jsem to použít na rozvodnici do letní kuchyně a místo toho budu zase sekat kus vedení...
|
|
|
|
Pavel Stránský 111
|
|
« Odpověď #17 kdy: 07.05.2012, 11:12 » |
|
V koupeným domě jsem narazil taky na amatérský kulišárny. Nachystaný kabel do průjezdu, původně na keramickou pec. Jištění 20A/B, taženo po dřevěným trámu, bez RCD... A je to CYKY 5x2,5 Chtěl jsem to použít na rozvodnici do letní kuchyně a místo toho budu zase sekat kus vedení... Ve Vašem případě za určitých okolností žádný problém nevidím CYKY 5X2,5 po dřevěném trámu RCD být vždy nemusí!
|
|
|
|