Slyšeli jste o chystaném zrušení normy na jímače ESE?

<< < (9/9)

Wolfgang Marks:
Pořád si musíme uvědomit "co je pojem a co je průjem". Pokud si přečtete bez emocí certifikáty od kohokoliv, zjistíte milý detail, jedná se totiž nikoliv o hromosvod, ale pouze o jímač. A tedy jímač je součástí ochrany před bleskem, tedy hromosvodu. Nic tedy nebrání je prodávat, mají udělené CE z Francie a evropská unie umožňuje volný prodej výrobků navíc splňují podmínky ČSN EN 50164. Ale tím celá legrace končí. Hromosvod je sestaven z několika částí jímací soustavy, svodů, uzemnění a vyrovnání potenciálů a tedy splňuje pouze první bod. Revize na hromosvod s jímačem ESE dopadne pouze tehdy když budou splněny všechny podmínky.
Dále platí zákony stavební a o metrologii a hromada dalších, chcete-li změřit předstih ESE musíte použít spec. měřicí BLACKbox, který nelze u nás ve specializovaný ch pracovištích běžně kalibrovat (předávám co jsem slyšel),  tak je to zase špatně. přidám další chuťovky: ČSN 50310  a ČSN EN 50147-2, normy o funkční bezpečnosti a parametrech provozní spolehlivosti (SIL) ČSN EN 61508, ČSN 332000-5-54 ed.2
ČSN 332000-4-41 Nařízení vlády 616 atd. atd. Takže zpátky k dotazům a komentářům  ať neztrácíte čas.
V jedné zajímavé přednášce jsem se dozvěděl, že E.S.E je pasívně laděný oscilační obvod (anténa) a bouřková fronta a výboje blesku fungují jako radiové vysílače ve velmi širokém frekvenční spektru, ale my nemáme jistotu, zda se jímač naladí tak, aby ho blesk vnímal a nebo udeří jinam do objektu. Za další, koho baví neustálé testování bleskem, mě ne, ať jde bouřka jinam, já ji nechci.
Závěrem Česká republika má právo zakázat věci které nechce, ale musí dokázat, že škodí. Předchozí výpis je tomu snad trošku nápomocen.

Kamil Novák:
Jelikož do této diskuse : http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23052.0.html
nelze přispívat a tato je vlastně na shodné téma, dovoluji si upozornit na již přístupný článek v časopisu Elektro 05/2012, strany 15-18. K dispozici na W+W+W odborne+casopisy cézet
Co víc k tomu dodat?

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana