Kam v RE připojit vodič ochranného pospojování z mého RB ?

(1/7) > >>

Zdenal Velky:
Při opravě bytu došlo i na rozvaděč.
Původní vedeni je vedeno od elektroměrové skříně až k rozvaděči starými hliníkovými vodiči o průřezu 4 mm2 v husím krku, které bude nahrazeno vodiči o pruřezu 6mm2.
Nové vodiče, které bych chtěl protáhnout by byly 4 krát CY 6, k tomu CY 10 o kterou se mi jedná.
Bude sloužit jako ochrané pospojení, které bude v bytě ukončeno pod rozvaděčem v krabici a z něj paprskovitě vyvedeny vodiče CY 10 do rozvaděče a vodiči CY 4 pro vanu a bojler.
Na druhém konci v rozvodné skříni, ve které ho nechám stočený společně s ostatními, aby mi ho EON připojil k svorce PEN.
Rozvaděč je stará železná bedna pro 5 odběrných míst, kde na vršku jsou po odkrytování připojnice pro jednotlivé byty.
Zbytek je zaplombovaný, proto se tam nemohu dostat.
Při této opravě bude změněno původní jednofázové vedení s jističem 15 A na jistič o velikosti 3 krát 16 A, což už bude zajištovat EON.
Chtěl jsem se zeptat jestli EON nebude vadit tohle ochrané pospojení a připojí mi ho?

Původní otázka: Prosím o radu-ohledně ochraného pospojení ?

Jiří Schwarz:
Co bude to 4xCY6?

Jako "investor" bych do toho nešel, jako RT už vůbec ne.
Kdo tohle řešení vymyslel? Má představu o tom, co to je TN-C a TN-S ?

Pokud to již bude za bodem rozdělení na TN-S, pak bych jako logické viděl stejný průřez vodičů.
Pokud to bude v TN-C a rozděleno až v okruhovém rozvaděči, CY6 na PEN a k tomu paralelně CY10 jako pospojování je velmi nestandartní provedení.

Vít Rotrekl:
Mno, já bych na to šel jinak. Do ER bych natáhnul 5x CY4(6)mm, a tu CY10 na pospojení bych natáhnul raději do jádra, kde ve stupačkách bude jistě nějaký vodič pospojení. V ER  panelákových (bytových) rozvodů tento vodič nebývá, alespoň já jsem se s tím ještě nepotkal.

Zdenal Velky:
Možná jsem to špatně napsal,chci v podstatě pararelně z hlavním vedením přidat vodič o průřezu CY 10,jako ochrané pospojení. V nové bytové rozvodnici bude nová instalace pro koupelnu a kuchyn,v novém TN-S a použití proudového chrániče a zbytek bytu,pojede zatím na starý rozvod TN-C. Protože potřebuji v bytové rozvodnici rozdělit vodič PEN na PE a N pro nové rozvody,chtěl jsem ho přizemnit. Vím,že nejlepši by bylo předělat elektroinstala ci v celém bytě,ale na to majitelé zatím nemají peníze.

Zdenal Velky:
Zapomněl jsem napsat,že se jedná o starý cihlový dům. Mám tu problémi s památkáři,takže nemohu nijak sekat.Největší oříšek bude protáhnout nové vedení.
Nejraději bych natáhnul vodič CYKY 5 krát 6.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana