Je nutná doplňková ochrana pospojením u podomítkových baterií?
Rudolf Souček:
RD, vnější ochrana proti "blesku" propojená s HOP, svodiče B+C.
Do objektu zaveden přívod 4x16, vodovodní i kanalizační přípojka provedena v plastu až k hlavnímu řádu
v ulici, vnitřní také v plastu. Podlahové topení včetně TUV provedeno tepelným čerpadlem - TČ propojeno
s HOP. Vana i sprchový kout je v akrylovém provedení a celá koupelna přes proudový chránič.
Je nutné zřídit doplňkové ochranné pospojení, když jsou použity podomítkové baterie ? Jejich konstrukce
ani neumožňuje použít systém Elektro Bečov. V diskuzích jsem na to nenarazil či jen obecně pro klasické
baterie, ale u těchto podomítkových baterií nevím ani mě nenapadá důvod, proč je pospojovat.
Michal Slabý:
ČSN 33 2000-7-701 ed.2, čl. 701.415.2
K tomuto účelu slouží spony Z4, které se montují na šroubení pod baterii. ZŽ vodič dovést k baterii by neměl být problém. Když nebude potřeba, tak se nezapojí, ale ničemu nevadí.
V koupelnách pospojuji vše, co není izolovaně uloženo. To znamená, že to má takový odpor, že i při náhodnému zavlečení napětí je proud menší než minimální povolený.
Jan Franěk:
V tomto případě, který zde popisujete, jistě nebude nutné pospojovat tyto baterie.
Ale řešení by měl navrhnout projekt, nebo projektant. Ten má o konkrétním případu nejvíce informací a dost podkladů k tomu, aby správně vyhodnotil veškerá možná rizika a navrhnul adekvátní řešení. Nevidím důvod k tomu, pokud nejste oním projektantem, přebírat odpovědnost za někoho jiného. Navíc když nemáte po ruce všechny potřebné podklady
jmeno:
Myslím, že je jedno, jestli ta baterie je, nebo není podomítková - vždycky něco musí čouhat, a to něco bývá kovové. Na druhou stranu při dnešních plastových vodovodních trubkách lze považovat ochranné pospojování vodovodních baterií za nadstandardní, i když to určitě neuškodí a možná pomůže.
Co jsem se setkal, byl postoj řemeslníků (zedník, instalatér, elektrikář) k pospojování baterií přes Z4 zdrženlivý - dotyční se s tím nesetkávali. Při použití hydroizolace, která by měla být pod obklady na ostřikovaných místech, taky není instalace sranda. Vyžaduje to dobrou koordinaci zúčastněných.
Radek Červený:
To je spíš dotaz na výrobce baterie. Pokud je uvedena na trh, musí být pro ten trh schválená. A kde je psáno, že bude připojena pouze na plastové potrubí?
Citace: jmeno 26.04.2012, 13:02
Co jsem se setkal, byl postoj řemeslníků (zedník, instalatér, elektrikář) k pospojování baterií přes Z4 zdrženlivý - dotyční se s tím nesetkávali.
Někdy je lepší se do něčeho nehrnout a taktně si toho nevšímat, než se zamyslet a problém vyřešit. Častý to postoj ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana