memfisto
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 23.04.2012, 10:43 » |
|
Moderátor: Příspěvek jsem opravil od chyb. Příště čtěte pravidla pozorněji prosím.
Ako uzemniť elelektrickou prípojku, aby vyhovovala STN?
Zo stĺpa bude vedený pod zemou kábel 4x AYKY25mm2 cca 30m. RD ešte nie je postavený a skrinka bude niekde na hranici pozemku.
|
|
|
|
Petr M
|
|
« Odpověď #1 kdy: 23.04.2012, 11:31 » |
|
Ako uzemniť elelektrickou prípojku, aby vyhovovala STN?
Ideálně na základový zemnič RD. Viz projekt
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Ratiborský
|
|
« Odpověď #3 kdy: 23.04.2012, 12:22 » |
|
Konkrétně : 1. Uzemnení za úcelem ochrany pred úrazem elektrickým proudem (pred nebezpecným dotykem neživých cástí) se provádí podle toho, zda se jedná o elektrické zarízení napájené ze síte TN, TT nebo IT. V prípade napájení ze síte TN , což je u nás castý prípad, se vyžaduje, aby odpor uzemnení pracovního stredu (uzlu) zdroje nebyl vetší než 5 , hodnota zemních odporu RB všech odcházejících vedení z transformovny nebyla vetší než 2 (popr. pri rezistivite pudy vetší než 200 m, aby platilo RB < /100), vodice PEN popr. PE byly prizemneny · u venkovního vedení každých 500 m a na jeho konci a u odbocek delších než 200 m na jejích koncích, 4 · u kabelového vedení delšího než 200 m od místa predchozího uzemnení na jeho konci, · u prípojkových skríní (napr. hlavních domovních), jsou-li od nejbližšího místa uzemnení dále než 100 m, · u docasných pracovišt mimo objekty a obdobných pohyblivých zarízení v objektech a tam, kde se kladou zvýšené požadavky na ochranu (prádelny, verejné lázne - provede se vlastne pokud možno pospojování), · ve vnitrním rozvodu · u hlavních rozvádecu objektu, jestliže má objekt vlastní transformátor (jinak, jsou-li od nejbližšího místa uzemnení dále než 100 m), · u podružných rozvádecu objektu, jsou-li od nejbližšího místa uzemnení dále než 100 m, · na konci odbocek delších než 200 m od predchozího uzemnení. Uvedená prizemnení vodicu PEN popr. PE v prubehu vedení mají mít odpor nejvýše 15 není však treba klást pásky delší než 20 m nebo jiné rovnocenné zemnice. Na koncích vedení a odbocek nemá být odpor uzemnení vodicu PEN popr. PE vetší než 5 , není však treba klást pásky o celkové délce vetší než 50 m nebo jiné rovnocenné zemnice.
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #5 kdy: 23.04.2012, 13:21 » |
|
TO:memfisto V jiném příspěvku píšete, že jste revizní technik elektro ....... Toto jsou základní věci, co musí RT revidovat.....? (tudíž by to měl znát !) Pokud tam nic nestojí, udělám strojené uzemění z tyčí...??
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
memfisto
|
|
« Odpověď #6 kdy: 23.04.2012, 13:30 » |
|
Pán Jaroslav Ratiborský, ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď,
len zatiaľ na pozemku žiaden RD nie je postavený, aby som vydal rev. správu musí to byť uzemnené ešte predtým ako bude RD postaveny predpokládam. Čital som , že sa to rieši tak, že umiestním do zeme FeZn pásik, ten pripojiť na uzemnenie skrinky, následne vykonám meranie zemného odporu ako pri bleskozvodoch, pričom odpor musí byť 5ohmov. Alebo mam len PEN vodič od stĺpa zaroveň spojiť so skrinkou a nechať tak? potom ako odmerám zemný odpor ?
Čo by ste mi vedeli poradiť v takejto situácii ?
Ďakujem
|
|
|
|
|
memfisto
|
|
« Odpověď #8 kdy: 23.04.2012, 14:13 » |
|
Ok , posledný dotaz ako premeram zemný odpor PENu?
napicham do zeme sondy a na miesto zemniča pripojím svorku na PEN ?
Možno blbý dotaz ale som začinajúci RT
|
|
|
|
Vladimír Huba
|
|
« Odpověď #9 kdy: 24.04.2012, 00:40 » |
|
Preboha! To chcete na tomto fóre doškolovanie? Čo keby ste sa už naozaj a seriózne pozreli do noriem? Pán Ratiborský vám len citoval z istej normy. A pre vás je to vyčerpávajúca odpoveď! Pýtate sa na elementárne veci, ktoré revízny technik v akomkoľvek štádiu vývoja musí ovládať. A na okraj: PEN sa nedá skloňovať (PENu, PENovi, PENom - nezdá sa vám to už na prvý pohľad smiešne? Mne veľmi).
|
Ži a nechaj žiť
|
|
|
|
Tomáš Hradecký
od projektu po revizi
|
|
« Odpověď #11 kdy: 24.04.2012, 20:13 » |
|
u pilířku udělat uzemnění pomocí tyče , při stavbě domu udělat základový zemnič bez ohledu na to v jaké vzdálenosti od Vaší přípojky je provedeno přizemnění v distribuční síti ( jistota je jistota ) základový zemnič samozřejmě spojit s PENem
|
projekty , elektroinstala ce , hromosvody , revize E2/A , slaboproud , silnoproud , Liberecký , Královehradeck ý , Středočeský kraj www.elektrohra decky.cz , tel :739643901
|
|
|
memfisto
|
|
« Odpověď #12 kdy: 24.04.2012, 20:21 » |
|
Ďakujem za odpoveď.
Normy študujem dosť lenže veľa krát sú normy tažkopádne písané, ako revízny technik mam dosť málo praktických skúsenosti čo sa týka domových elektroinštalá cii , prevažne som revidoval stroje, a čo som bol na príprave RT, tak to bolo o ničom, som proste samouk čítam odb.fóra , normy, časopisy ,články , knihy atď. Baví ma to a chcem vedieť čo najviac z toho oboru , bohužiaľ nemám žiadneho známeho odborníka ktorého by som sa spýtal tak som napísal sem .
Túto tému som založil preto lebo som chcel revidovať el prípojku, mám vzorový formulár kde trebalo uviesť izol odpor , impedanciu slučky a zemný odpor, prvé dva merania viem samozrejme spraviť len to meranie zemného odpora mi nebolo jasné.. Lebo zatiaľ som meral zemný odpor len na bleskozvode trojvodičovou metódou, pričom som odpojil svorku zemniča. Preto som položil otázku ako zmerať zemný odpor PEN, lebo fakt mi nie je jasné ako to mám zmerať kto mi vie poradiť nech poradí a koho moje dotazy vytáčajú tak sa ospravedlňujem a
Ďakujem
Pán Huba nechápem aký zmysel mala Vaša reakcia k tejto téme , mne vôbec nepomohla....
|
|
|
|
Vladimír Huba
|
|
« Odpověď #13 kdy: 25.04.2012, 02:14 » |
|
Ospravedlňujem sa. Nemám vo zvyku takto reagovať. Vytočilo ma to, že všetko na čo sa pýtate je v normách. A javilo sa mi to tak, že sa vám ich nechce študovať.
Moja pomoc znie nasledovne: Uzemnenie bleskozvodu, uzemnenie vodiča PEN a všetky ostatné uzemnenia sa preverujú (najčastejšie) meraním zemného odporu. V podstate je jedno, na čo uzemnenie slúži, postup merania (vo vašom prípade trojvodičovou metódou) je vždy rovnaký. Tak, ako ste odpojil zvod bleskozvodu, musíte odpojiť aj vodič PEN a vykonať meranie. Ak nie je známe miesto uzemnenia vodiča PEN, odmeriate priamo vodič PEN. Všetko ostatné poradili a navrhli kolegovia.
|
Ži a nechaj žiť
|
|
|
memfisto
|
|
« Odpověď #14 kdy: 25.04.2012, 13:51 » |
|
Toto som potreboval vedieť. Myslel som si, no nebol som si istý , preto som chcel, aby mi to niekto potvrdil....
Čiže od stĺpa pritiahnem ku skrinke vodič PEN a zmerám jeho zemný odpor klasicky ako pri bleskozvodoch , ak bude odpor väčší kao 5ohm tak vytvorim ešte zemnič s FeZn pásoviny aby som splnil podmienku .
Ďakujem
|
|
|
|
Ján Garaj
|
|
« Odpověď #15 kdy: 03.05.2012, 20:09 » |
|
S tými 5 Ohm to myslíte úplne vážne? To sa nabúchate tyčí alebo nakopete rýhy pre pás FeZn.Píšeme o uzemnení. A naozaj to aj viete zmerať alebo ste to tiež len čítali.Aj začínajúci RT môže nechať zabiť elektrikou,ak vydá RZ na niečo na čo by ju nemal vydať. Naozaj si to najskôr všetko prečítajte alebo sa nechválte,že ste ešte len začínajúci RT. Nekritizujem vás za pravopis alebo gramatiku ale za odbornú problematiku.
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #16 kdy: 03.05.2012, 23:17 » |
|
S tými 5 Ohm to myslíte úplne vážne? To sa nabúchate tyčí alebo nakopete rýhy pre pás FeZn.Píšeme o uzemnení. A naozaj to aj viete zmerať alebo ste to tiež len čítali.Aj začínajúci RT môže nechať zabiť elektrikou,ak vydá RZ na niečo na čo by ju nemal vydať. Naozaj si to najskôr všetko prečítajte alebo sa nechválte,že ste ešte len začínajúci RT. Nekritizujem vás za pravopis alebo gramatiku ale za odbornú problematiku.
Pane Garaji, píše se zde o PEN. Nejdříve čtěte, pak přemýšlejte a nakonec pište-tyto úkony nejsou komutativní, je potřeba dodržet pořadí.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|